** معنیدار در سطح ۱%
۴-۴- مقایسه میکروارگانیزمها بر مبنای قطر هاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس گیاه مرزه خوزستانی:
تاثیرات اسانس گیاه مرزه خوزستانی بر میکروارگانیزمهای مختلف نشان داد که مخمر candida albicans دارای حساسیت بالا و دیگر باکتریها به ترتیب باکتریهای گرم مثبت دارای حساسیت متوسط و باکتری گرم منفی مقاومت نسبت به اسانس مرزه خوزستانی نشان داد. در پژوهش انجام گرفته مشخص شد که میزان بازدارندگی باکتری Escherichia coli و Staphylococcus epidermidis با یکدیگر تفاوت ندارد و مقاومت یکسانی در مقابل غلظتهای مختلف اسانس گیاه مرزه خوزستانی مشخص شد که در نمودار ۴-۱ آمده است.
برای میزان حداقل غلظت بازدارندگی رشد، تمامی میکروارگانیزمها در غلظت ۱۶/۰ میکرولیتربر دیسک یکسان شد، که نشان دهنده تاثیر بالای اسانس گیاه مرزه خوزستانی در غلظتهای پایین در برابر میکروبهای مورد آزمایش است و همچنین در مقایسه اثر متقابل میکروارگانیزمها و غلظتهای مختلف، مخمر candida albicans در غلظت۲۰ و۱۰میکرولیتربردیسک و سپس باکتریStaphylococcus epidermidis در غلظت ۲۰ میکرولیتربردیسک به دلیل فاقد حروف مشترک در سطح ۱% آزمون دانکن دارای تفاوت معنیداری است و همچنین تاثیر اسانس گیاه مرزه خوزستانی روی آنها حساسیت بیشتری نسبت به دیگر باکتریها نشان داد و دیگر باکتریها به دلیل دارا بودن حروف مشترک دارای تفاوت معنیداری و همچنین حساسیتی بین غلظتهای متفاوت اسانس گیاه بر روی میکروارگانیزمها نشان نداد، که در جدول ۴-۴ آمده است.
نمودار۴-۱- مقایسه میکروارگانیزمها بر مبنای قطر هاله عدم رشد تحت تاثیراسانس گیاه مرزه خوزستانی
ستونهای که دارای حروف مشابه میباشند در سطح ۱% آزمون چند دامنهای دانکن فاقد اختلاف معنیدار هستند.
جدول ۴-۴- مقایسه میانگین قطر هاله میکروارگانیزمهای آزمایش شده در غلظتهای مختلف اسانس گیاه مرزه خوزستانی
غلظت اسانس(میکرولیتر
بر دیسک)
میکروارگانیزم
۲۰
۱۰
۵
۵/۲
۲۵/۱
۶۳/۰
۳۱/۰
۱۶/۰
Escherichia coli
۴۰٫۷۴± ۳٫۱۷ cd
۱۹٫۴۸± ۱٫۱۴klm
۱۷٫۲۵± ۰۹۲lmn
۱۴٫۳۶± ۰٫۶۵mno
۱۱٫۵۷± ۰٫۳۱mnop
۹٫۷۸± ۲٫۱۵qr
۹٫۲۴±۰٫۶۹ qr
۸٫۲۲± ۰٫۳۱rstu
Candida albicans
۵۵٫۶±۱٫۱۹a
۵۱٫۱۲± ۰٫۵۲ b