۲۳۶
۰
هزینه حمل و نقل
۰
۲۷۷۰۰۰۰
کیفیت
۳۱۰
۰
۴-۶- خلاصه
در این فصل پس از شناسایی معیارهای موثر در انتخاب تامین کنندگان با بهره گرفتن از فرایند تحلیل سلسله مراتبی به وزن دهی آنها پرداخته شد که به ترتیب قیمت، کیفیت، هزینه حمل و نقل، تحویل به موقع و انعطاف پذیری با وزن های ۳۴۲/۰، ۲۳۶/۰، ۱۸۷/۰، ۱۱۸/۰ و ۱۱۸/۰ در اولویت اول تا پنجم قرار گرفتند سپس برای تخصیص مقدار سفارش بهینه به هر یک از تامین کنندگان از تلفیق برنامه ریزی آرمانی با فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد و مشخص شد به منظور تامین ۱۲۰۰۰ تن ماده پلیمری ABS به کلیه تامینکنندگان با توجه به عملکردشان سفارش داده می شود.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
از فصول قبل کلییات موضوع پژوهش، زیر ساخت نظری، روش پژوهش و یافته های حاصل از آن به تفصیل شرح داده شد. در فصل حاضر ابتدا به سوالات مطرح شده در این پژوهش پاسخ داده می شود. سپس محدودیت هایی که پژوهش با آن مواجه شده است مورد بررسی قرار می گیرند. پس از آن بر مبنای نتایج حاصل از این پژوهش پیشنهادهایی برای شرکت اسنوا اصفهان و همچنین محققان آتی ارائه خواهد شد.
۵-۲- خلاصه پژوهش
این پژوهش با هدف ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان مواد اولیه و تخصیص مقدار سفارش بهینه به هر یک از آنها در شرکت اسنوا اصفهان آغاز شد که پس از بررسی مواد اولیه بکار رفته در این شرکت، ماده پلیمری ABS به دلیل اهمیت این ماده مصرفی و همچنین تمرکز کامل بر همه جنبه های کمی و کیفی انتخاب تامین کنندگان، مورد توجه قرار گرفت.
برای دستیابی به هدف پژوهش ۵ سوال اصلی مطرح شد که عبارتند از:
۱) معیارهای موثر بر ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان مواد اولیه چیست؟
۲) اولویت بندی معیارهای حاصل از روش AHP به چه صورت است؟
۳) اوزان نهایی تامین کنندگان مواد اولیه به چه صورت است؟
۴) چگونه می توان بکمک روش برنامه ریزی آرمانی میزان سفارش بهینه را به تامین کنندگان تخصیص داد؟
۵) چگونه می توان از رویکرد ترکیبی فرایند تحلیل سلسله مراتبی و برنامه ریزی آرمانی به عنوان ابزاری برای تحلیل و انتخاب تامین کنندگان مناسب و بالقوه بهره برد؟
در مرحله اول با بررسی ادبیات مرتبط با موضوع و تحقیقات صورت گرفته در داخل و خارج از کشور و همچنین نظر خواهی از کارشناسان بخش تامین مواد، بهره برداری و آزمایشگاه شرکت مهمترین معیارهای انتخاب تامین کنندگان ماده پلیمری ABS شناسایی شدند که عبارتند از: قیمت، کیفیت، تحویل به موقع، انعطاف پذیری، کیفیت و هزینه حمل و نقل، که معیار انعطاف پذیری خود به زیر معیارهایی تقسیم می شوند.
در مرحله بعد با کمک کارشناسان و خبرگان شرکت، پرسشنامه ای تدوین گشت که با بهره گرفتن از طیف ۹ تایی AHP به مقایسه زوجی این معیارها پرداخته شد. برای تلفیق مقایسات فردی به گروهی و تشکیل ماتریس مقایسات زوجی از تصمیم گیری گروهی استفاده شد و برای تعیین اهمیت معیارها و وزن نهایی تامین کنندگان از نرم افزار Expert choice بهره گرفته شد و در پایان با بهره گرفتن از نرم افزار Lingo 09 مقدار سفارش بهینه به هر یک از تامین کنندگان تخصیص داده شد.
۵-۳- نتایج پژوهش
پاسخ به سوالات پژوهش:
سوال اول: معیارهای موثر بر ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان مواد اولیه چیست؟
فهرستی از معیارهای موثر بر ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان در شرکت اسنوا اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت پس از مصاحبه با کارشناسان بخش تامین مواد اولیه و همچنین کارشناسان بخش بهره برداری و آزمایشگاه شرکت، پنج معیار اصلی قیمت، تحویل به موقع، انعطاف پذیری، هزینه حمل و نقل و کیفیت شناسایی شدند که معیار انعطاف پذیری به زیر معیارهای انعطاف پذیری در حجم و انعطاف پذیری در بهبود کیفیت تقسیم می شود.
سوال دوم: اولویت بندی معیارهای حاصل از روش AHP به چه صورت است؟
پس از مقایسه زوجی معیارهای اصلی داده ها وارد نرم افزار Expert choice شدند و وزن های هر یک از معیارها به گونه ای که در زیر نشان داده شده اند، بدست آمد. همان گونه که در جدول ۵-۱ آورده شده است، در این مقایسه زوجی (دو به دو) بیشترین وزن مربوط به معیار قیمت با مقدار۳۴۲/۰ می باشد و بعد از آن به ترتیب معیارکیفیت با وزن ۲۳۶/۰ ، معیار هزینه حمل و نقل با وزن ۱۸۷/۰ و معیارهای تحویل به موقع و انعطاف پذیری با وزن ۱۱۸/۰ در اولویت های بعدی قرار دارند.
جدول ۵-۱- اولویت بندی معیارهای اصلی با بهره گرفتن از روش AHP
اولویت
معیار
وزن
۱
۲
۳