۴۴٫۴۴%
۵۶٫۵۴%
اعمال نفوذ در تصمیمات بخش مدیریت امنیت
۰٫۸۲
۰٫۳۳
۵٫۳۷
۳۳٫۳۳%
۶۶٫۶۷%
جدول ۵-۴ ارزیابی تفکیکی هر یک از بخش های مدل پیشنهادی
نمودار ۱۲-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش پیش شرط ها
نمودار ۱۳-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش برنامه ریزی و ایجاد طرح
نمودار ۱۴-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش تفکیک سازی ساختار و طرح
نمودار ۱۵-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش پیاده سازی و اجرا امنیت
نمودار ۱۶-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش مدیریت امنیت
نمودار ۱۷-۴ ضریب آلفای کرونباخ مشخصه های بخش مکانیزم ها و روش های ارزیابی
۵-۴نتیجه گیری
در این فصل صحت چارچوب پیشنهادی در فصل قبل جهت طراحی وضعیت امن بکار گیری اینترنت اشیا در صنایع نفت و گاز ،به سه طریق انجام گرفت ابتدا با مطالعه موردی در جزیره نفتی و سپس انجام مقایسه بین مدل های امنیتی موجود با مدل طراحی شده و در نهایت از طریق پرسشنامه مورد بررسی و کنکاش قرارگرفت. در این نظرسنجی ۲۷ تن از خبرگان امر میزان مطلوبیت، درستی و اعتبار بخش های درنظرگرفته شده و رابطه آنها با یکدیگر و نیز صحت عملکرد کلی مدل مذکور را مورد تأیید قرار دادند. نتایج حاصل از نظرسنجی که از طریق پرسشنامه گردآوری شده بود، به شیوه های علمی موردتجزیه و تحلیل قرارگرفته و ضمن اثبات روایی و پایایی پرسشنامه ی به کار گرفته شده برای جمع آوری داده ها، برخی نمودارهای آماری مربوطه نیز ارائه گردید.
فصل پنجم
نتیجه گیری
۱-۵ خلاصه تحقیق
اینترنت اشیا را می توان ترکیب از فناوری های مانندRFID،شبکه های حسگر وغیره دانست که مجموعه آنها تشکیل پارادیمی به نام اینترنت اشیا را میدهد در حقیقت با ترکیب این فناوری ها می توان اطلاعات مفیدی از هر شی به دست آورد مجموعه این اطلاعات می تواند نقش تعیین کننده ای در توسعه کمی و کیفی زندگی ،مشاغل ایفا کند .
صنعت نفت و گاز یکی از صنایع هست که همواره مدیران آن سعی بر بکار گیری فناوری های نوین به منظور کاهش خسارات و آسیب ها و افزایش تولیدات دارند .
با توجه به ظهور و بکار گیری فناوری های تشکیل دهنده اینترنت اشیا در این صنعت نیازمند چارچوبی هستیم که بتواند استقرار اینترنت اشیا را به صورت امن (امنیت یکی از مهمترین نیازمندی های غیر عملیاتی است)در صنعت وسیعی نفت و گاز هموارسازد .به دین منظور در این پایان نامه سعی بر دستیابی و طراحی وضعیت امن برای بکار گیری اینترنت اشیا، که با توجه به ساختار و الزامات صنایع نفتی تعریف شده باشد،می باشد.
در فصل اول به ادبیات موضوع در حوزه اینترنت اشیا پرداختیم در فصل دوم به تشریح کامل تک تک عملکردهای فناوری های اینترنت اشیا پرداختیم و معماری های که تاکنون برای اینترنت اشیا از جمله معماری سه ،چهار ،پنج و شش لایه ای را به طور مفصل تشریح کردیم در این فصل همچنین امنیت در اینترنت اشیا ،چالش ها،راهکارها و معماری های امنیتی که تاکنون منتشر گردید بیان شدند در انتها فصل نیز به معرفی نقش های که فناوری های اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز می توانند داشته باشند معرفی گردید . در فصل سوم با توجه به شناخت نقش های که هر یک از فناوری های اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز ایفا میکنند لزوم داشتن چارچوبی که به صورت امن بتواند در ترکیب این فناوری و ایجاد اینترنت اشیا با توجه به ساختار و عملکرد های صنایع نفتی احساس می شود . در این فصل با انتخاب معماری سه لایه ای اینترنت اشیا و ترکیب آنها با راه کارهای امنیتی تعریف شده و با توجه به عوامل تاثیر گذار خارجی به چارچوبی دست پیدا کردیم که دارای سه ویژگی ممتاز نسبت به کارهای که تاکنون صورت گرفته داشت:
- در این چارچوب عوامل تاثیر گذار خارجی لحاظ شده است.
- با توجه به ساختار و عملکردهای یک صنعت خاص (نفت و گاز )تعریف شده است.
- دو مولفه مدیریت امنیت و ارزیابی در آن مد نظر قرار گرفته است
در این فصل به تشریح کامل قسمت های چارچوب پیشنهادی می پردازیم.
در فصل چهارم به ارزیابی می پردازیم. ابتدا یک جزیره نفتی به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده و سپس چارچوب را با کارهایی که تاکنون انجام شده است مورد ارزیابی مقایسه ای قرار می دهیم.و در نهایت چارچوب پیشنهادی را از نظر خبرگان مورد ارزیابی قراردادیم. نتایج ارزیابی رابیان کردیم.
در فصل حاضر نیز به نتیجه گیری کلی تحقیق و محدودیتهای پیرامون آن خواهیم پرداخت.
همچنین مطالعه این تحقیق می تواند نتایج زیررا برای خوانندگان محترم به دنبال خواهد داشت:
- آشنایی با مفاهیم و تعاریف اینترنت اشیا
- آشنایی با فناوری اینترنت اشیا
- آشنایی با متدولوژی امنیت اینترنت اشیا
- لزوم استفاده از چارچوب معماری در اینترنت اشیا
- شناخت فناوری اینترنت اشیا در صنعت نفت و گاز
۲-۵محدودیت های تحقیق
در این تحقیق محدودیتها و زوایای پوشش داده نشده ای وجود دارد که در این بخش موردبررسی قرار میگیرند:
گستردگی حوزه موضوع و عدم ورود به جزئیات: در این تحقیق از ادبیات مربوط به چهار حوزه استفاده شده که هر کدام می توانند موضوع یک تحقیق مستقل باشند. یک حوزه شامل مفهوم اینترنت اشیا، چارچوبهای چالشهای آن بود ، حوزه دوم مربوط به معماری های اینترنت اشیا ، نقاط قوت و ضعف آن و حوزه سوم مدل امنیت و مفاهیم حول آن و حوزه چهارم مدل توسعه عملکردها و فعالیت های صنایع نفت و گاز بود. به دلیل همین گستردگی، امکان بررسی جزئی و تفصیلی درتمامی حوزه ها میسر نشد که امید است در آینده توسط دیگر محققین پیگیری شود.
عدم استفاده از یک چارچوب یا مدل مشخص ایجاد و توسعه اینترنت اشیا در کشور: نبود یک بستر استفاده از اینترنت اشیا در ایران با چارچوبهای پذیرفته شده کار را برای سنجش رهیافت پیشنهادی با دیگر روشها به فرض توان پیاده سازی این رهیافت غیر ممکن نموده است.
کمبود منابع کافی: یافتن مدیران، متخصصان، اساتید و شرکتهایی که بتوانند در حوزه اینترنت اشیا کمک کنند، در ایران بسیار نادر و دشوار است. علاوه بر آن منابع اطلاعاتی در صنایع نفت و گاز نیز به سادگی در دسترس نیست.
عدم امکان ارزیابی کمی رهیافت پیشنهادی: اصولا تحقیق در حوزه فناوری اطلاعات خصوص معماری با یک مشکل بزرگ روبروست و آن عدم امکان ارائه اثبات کمی و دقیق برای مطالب ارائه شده است. در این تحقیق با انجام نظر سنجی برای ارزیابی میزان مقبولیت رهیافت پیشنهادی استفاده شد، اگرچه نتایج بدست آمده مناسب
به نظر می رسد اما همچنان جای خالی ارزیابی کمی احساس می شود.
۳-۵ پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده