اندامهای آلوده کننده در قارچها به چندین حالت دیده میشوند که عبارتند از اسپورانژیوسپور، کنیدی، زئوسپور و آسکوسپور. گرچه اینها از نظر آسیبشناسی با هم اختلاف دارند ولی بسیاری از آنها به غیر از زئوسپور قارچهای آبزی از نظر نحوه تماس و ورود به بدن میزبان یکسان عمل می کنند. نفوذ قارچهای بیماریزا به میزبان غالباً از طریق پوشش بدن و گاهی از طریق سوراخهای بدن انجام می شود. انتقال قارچهای بیماریزای حشرات توسط تخم بسیار نادر است. بندپایانی مثل شتهها که تغذیه آنها از طریق مکیدن شیره گیاهان صورت میگیرد، معمولاًاز طریق جلد به بیماری قارچی آلوده میشوند. اما آلودگی به بیماریهای ویروسی و باکتریایی کمتر پیش می آید. آلودگی قارچی در نتیجه تماس بین میزبان و اجزای آلوده کننده مثل اسپور آغاز می شود (بوسیاس[۱۱۵]و پندلند، ۱۹۹۸). زئوسپور تعدادی از شبه قارچهای آبزی از جمله شاخه Oomycota نظیر گونه های جنس Lagenidium spp. با بهره گرفتن از تاژک جابجا شده و میتوانند با یافتن نشانه های شیمیایی میزبان به طرف آن حرکت کنند. بر عکس اسپورهای بیشتر قارچهای خشکیزی غیر متحرّک بوده و بصورت تصادفی با میزبان تماس حاصل می کنند که عامل آن معمولاً باد یا عوامل دیگر میباشد، پس از تماس با میزبان اولین قدم برای ایجاد آلودگی قارچی چسبیدن و تندش بعدی آن اسپور روی کوتیکول میزبان است (آهون منش و علوی، ۱۳۶۷).
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی جلد میزبان سهم مهمی در اختصاصی عمل کردن بیمارگرهای قارچی از نظر چسبیدن و تندش اسپور دارد. درجه چسبندگی اسپور قارچ تحت تأثیر مواد مخاطی و شرایط فیزیکی اپرسوریوم قرار دارد و نفوذ به داخل پوشش بدن میزبان از طریق مکانیکی و با کمک لوله تندشی صورت میگیرد. این نفوذ تحت تأثیر فشار فیزیکی و استفاده از آنزیمهایی مثل پروتئاز و غیره انجام می شود. کوتیکول سخت شده میزبان در مقایسه با کوتیکول تازه تغییر جلد داده میزبان مقاومت بیشتر در برابر نفوذ قارچ دارد. به این علت حشرات پس از تغییر جلد حساسیت بیشتری نسبت به قارچها دارند (موسوی، ۱۳۷۹).
تفاوت در قدرت آلودهسازی نژادهای یک قارچ ممکن است به دلیل تفاوت در مقدار آنزیمهایی باشد که میتوانند برای تجزیه کیتین بکار روند. تعدادی از قارچها پس از ورود به هموسل حشره به سرعت تکثیر یافته و معمولا میزبان خود را میکشند. پس از مرگ میزبان ادامه رشد قارچ بصورت گندرویی است و ادامه رشد منجر به تبدیل میسلیوم به عضوی به نام سختینه می شود که اندامی مقاوم و پایدار است. علاوه بر آن در بسیاری از قارچها، ریسههای رویشی از لاشه میزبان خارج شده و اگر شرایط مساعد باشد اسپورهای غیر جنسی بوجود میآیند. این اسپورها پخش شده و بیشتر از نظر انتقال افقی بیمارگر به میزبانهای جدید نقش مهمی دارند. انتشار این اسپورها در مواردی بر اثر تحرّک و جابه جایی حشره صورت میگیرد ولی در بیشتر مواقع وسیله انتشار آنها آب یا باد است. پراکنش موضعی اسپورها ممکن است در اثر ترکیدن اندامهای تولید اسپور صورت گیرد. حرارت مطلوب برای گسترش آلودگیهای قارچها معمولاً بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سلسیوس است. رطوبت زیاد (بیش از ۹۰%) نیز بیشتر برای جوانه زدن اسپور و همچنین تولید اسپور در سطح میزبان ضروری است (موسوی، ۱۳۷۹).
وجود لایهای از آب برای جوانهزنی کنیدی در بعضی از قارچهای ناقص ضروری ولی برای بسیاری از قارچهای راسته انتوموفتورال نامساعد است. در شرایط مساعد کنیدی و یا سایر اسپورها به مقدار زیاد تولید میشوند که انتشار افقی قارچ را تسهیل نموده و سبب همهگیری بیماری می شود. اسپورهایی با دیواره ضخیم در شرایط نامساعد تولید میشوند که در برابر شرایط نامساعد محیطی مقاوم هستند. این اسپورها به عامل بیماری کمک می کنند تا در شرایط نامطلوب تنشهای محیطی را تحمل کرده و دورههایی را که میزبان مناسب در اختیار آنها نباشد پشت سر بگذرانند (موسوی، ۱۳۷۹).
۲-۴-۱- مرحله بیماریزایی (ابتلای حشره به قارچ و ایجاد بیماری)
قارچهایی که با حشرات رابطه اتگلی دارند به دو صورت انگل خارجی و انگل داخلی میباشند. حالت انگل خارجی در قارچهای راسته Laboulbeniales و رده Trichomycetes دیده می شود. قارچهای انگل خارجی باعث مشکل درونی برای حشره نمیشوند و فقط در سطح بدن میزبان فعالیت کرده و عمدتاً از طریق متلاشی کردن پوشش خارجی حشره ایجاد بیماری کرده و در نهایت میزبان خود را میکشند. اما قارچهای انگل داخلی به طرق مختلف نظیر متلاشی کردن پوشش خارجی حشره، نفوذ به همولنف و تکثیر، غلبه بر سیستم ایمنی حشره و … سبب ایجاد آلودگی و مرگ میشوند. در Zygomycotina زیگوسپورها و در Ascomycotina آسکوسپورها باعث ایجاد عفونت در قسمتهای درونی بدن حشرات میشوند. اغلب، حمله قارچ به حشره در مرحله لاروی و پورگی مؤثّّرتر از مرحله بلوغ است. در مرحله شفیرگی حشرات خیلی کم مورد حمله قرار میگیرند و در مرحله تخم به ندرت ممکن است آلودگی اتفاق افتد (کایا[۱۱۶]و تانادا، ۱۹۸۴).
۲-۴-۲- چسبندگی اسپورها
چسبندگی اسپورها به کوتیکول حشرات در بیشتر موارد بصورت یک مکانیسم غیر فعال صورت میگیرد و توسط نیروهای الکترواستاتیک و یا مواد لزج که در سطح بافت حشره قرار دارند به آن متصل میشوند. در تعدادی از قارچها در سطح کنیدی مادهای لزج و چسبنده وجود دارد که باعث اتصال آنها به کوتیکول حشرات میگردد مانند کنیدی قارچهای راسته انتوموفتورال. در برخی از موارد اسپورهای چسبنده حالت اختصاصی دارند مثل قارچ M. anisopliae روی سوسکهای خانواده Scarabaeidaeو یا قارچ Conidiobolus obscures که کنیدی آنها اختصاصاً به شتهها میچسبند و آنها را بیمار می کنند، اما در اکثر موارد چسبندگی در قارچها یک حالت اختصاصی نیست (کایا و تانادا، ۱۹۸۴).
۲-۴-۳- نفوذ به پوشش بدن
هنگامی که اسپورهای یک قارچ روی کوتیکول بدن حشرهای قرار میگیرند تحت شرایط محیطی مناسب (بطور عمده رطوبت و دمای مناسب و به صورت کمتر نور) شروع به رشد نموده و تشکیل اندامی که لوله زایا نام دارد را می دهند. نوک لوله تندش متورم شده و یک اندام مکنده مخصوص به نام اپرسوریوم از آن بوجود می آید (شجاعی، ۱۳۷۶). یک ریسه نفوذ کننده در قسمت زیرین اپرسوریوم تشکیل شده و می تواند به لایه های اپیکوتیکول و پروکوتیکول جلد حشرات نفوذ نموده و یا فقط قادر به نفوذ به اپیکوتیکول حشره میباشد. این ریسه سپس به یک ریسه معمولی تبدیل شده و در جهت طولی خود رشد نموده و ریسههای نفوذی بیشتری را ایجاد می کند. اگر در این مرحله حشره میزبان پوستاندازی نماید آلودگی می تواند از بین برود در غیر این صورت قارچ به رشد خود ادامه داده و لایه اپیدرم جلد را مورد حمله قرار میدهد. این مرحله متداولترین مرحله ای است که در آن مکانیسمهای دفاعی بدن حشره میزبان شروع به فعالیت نموده و بافتهایی که مورد حمله قرار گرفتهاند با عکسالعملهای خود میتوانند عامل بیماری را در نقطه آلودگی کنترل نمایند (شجاعی، ۱۳۷۶).
بطورکلی نفوذ قارچ بیماریزا به کوتیکول حشره به این دو عامل بستگی دارد:
وضعیت ظاهری کوتیکول حشره (ضخامت، اسکلروتینی بودن و…)
وجود مواد ضد قارچی شامل مواد سمّی و شیمیایی در پوست حشره
۲-۴-۴- نفوذ قارچ از سایر منافذ بدن
قارچها میتوانند از طریق حفره دهانی، سوراخهای تنفسی و منافذ سطحی پوست نیز به داخل بدن حشره وارد شوند. اسپورهایی که از طریق حفره دهانی به داخل لوله گوارش وارد میشوند تا وقتی که رطوبت به حد کافی وجود دارد ممکن است جوانه بزنند. در این شرایط ممکن است مایع گوارشی آنها را از بین ببرد. نفوذ قارچ به بدن حشره از طریق لوله گوارشی در مورچه آتشی مشاهده شده است. قارچ B. bassiana چندین گونه از پشه را از طریق نفوذ به سیفون عقبی بدن لاروهایشان مورد حمله قرار میدهد (موسوی، ۱۳۷۹).
۲-۴-۵- انباشته شدن در حفره عمومی بدن
بعد از جوانهزنی و نفوذ به پوشش حشره، ریسه قارچ به داخل حفره عمومی بدن حشره وارد میگردد و در صورتی که بر سیستم دفاعی بدن غالب آید معمولاً منجر به تولید بلاستوسپور یا قطعات ریسهای میگردد که در داخل خون حشره گردش نموده و تکثیر مییابند و پراکندگی در حفره عمومی و تهاجم به بافت بسته به گونه قارچ متفاوت میباشد. قارچها معمولاً به چند طریق به شرح زیر با سیستم دفاعی بدن حشرات مقابله می کنند:
سلولهای قارچ دارای پروتوپلاسم پیشرفتهای هستند که برای حفره عمومی حشره ناشناخته بوده و نمیتواند آن را از بین ببرد.
قارچ به محض ورورد به حفره عمومی تولید تعداد زیادی اندام شبه مخمّری مینماید که سریعاً در تمام هموسل حشره پخش میشوند.
قارچ تولید مواد شیمیایی سمّی مینماید.
حشره بعد از این مرحله به اختلالات فیزیولوژیکی غیر طبیعی دچار شده و به سرعت میمیرد (موسوی، ۱۳۷۹).
۳- مواد و روشها
۳-۱- مکان انجام آزمایش
برای پرورش حشرات از اتاق آفات انباری واقع در گروه حشرهشناسی دانشکده کشاورزی و جهت انجام آزمایشات قارچی از آزمایشگاه بیماریشناسی گروه گیاهپزشکی استفاده گردید.
۳-۲- جمعآوری و شناسایی نمونهها
آفت مورد استفاده در این تحقیق سوسک چهارنقطهای حبوباتCallosobruchus maculatus F. از خانواده Bruchidaeاست که از حبوبات آلوده به این آفت از اتاق آفات انباری گروه حشرهشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه تهیه شد.
۳-۳- پرورش سوسک چهارنقطهای حبوبات
برای پرورش این آفت از ظروف شیشه ای استوانهای شکل دهان گشاد به حجم ۲ لیتر و از بذور لوبیا چشم بلبلی استفاده گردید. به منظور ایجاد تهویه روی دهانه ظروف پارچه توری نصب شد. در ابتدای کار جهت از بین بردن آلودگیهای احتمالی، حشرات دیگر و کنهها، بذرهای لوبیا چشم بلبلی به مدت ۷۲ ساعت در فریزر با دمای ۱۰- درجه سلسیوس نگهداری شدند. پس از طی این مدت ماده غذایی مزبور بیرون آورده شد و تا زمان استفاده در یخچال با دمای ۵ درجه سلسیوس نگهداری گردید. به منظور پرورش حشرات در داخل هر ظرف، مقدار ۲۰۰ گرم بذر لوبیا چشم بلبلی ریخته شد و به طور تصادفی ۵۰ جفت حشره نر و ماده در داخل ظروف رهاسازی شدند و بر روی هر ظرف برچسب شامل اطلاعات مربوط به تاریخ و نام گونه نوشته شد. سپس ظروف پرورش به اتاق آفات انباری با دمای ۱±۲۸ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد منتقل گردیدند. حشرات کامل پس از تخمریزی و مرگ توسط الک با سوراخهای به قطر ۵ میلیمتر جداسازی شده و بذرهای لوبیا چشم بلبلی حاوی تخم آفت به درون ظروف پرورش برگردانده شدند ومجدداً در همان شرایط دما و رطوبت کنترل شده نگهداری شدند.
۳-۴- جمع آوری حشرات کامل یک تا سه روزه
برای تهیه حشرات کامل یک تا سه روزهی سوسک چهارنقطهای حبوبات، بذرهای لوبیا چشم بلبلی دارای پنجرههای شفیرگی جدا شده و در داخل شیشههای جداگانه ای قرار گرفتند. بعد از ۷۲ ساعت حشرات بالغ یک تا سه روزه که از بذرهای لوبیا چشم بلبلی خارج شده بودند با کمک آسپیراتور جمع آوری گردیده و جهت انجام آزمایشات بعدی مورد استفاده قرار گرفتند.
۳-۵- تأثیر نوع مواد غذایی بر روی پارامترهای رشد و بیمارگری قارچ B. bassiana
برای بررسی احتمال تأثیر نوع مواد غذایی بر روی ویژگیهای قارچ B. bassiana محتوای کربن و نیتروژن ماده غذایی محیط کشت تغییر داده شد تا تأثیر آنها روی پارامترهای رشدی قارچ مانند میزان رشد قطری کلونی، میزان اسپورزایی، درصد جوانهزنی کنیدیومها و نیز شدّت بیمارگری (LT50) آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.
۳-۶- جدایههای قارچی و محیطهای غذایی
چهار جدایه از قارچ B. bassiana شامل DEBI007، BEH، LRC107 و LRC137 به عنوان نمایندههای قارچ B. bassiana در این مطالعه انتخاب و مورد استفاده قرار گرفتند. قبل از شروع این آزمایشات کنیدیومهای جدایههای انتخاب شده روی محیط کشت (SDA) Sabouroud Dextrose Agar منتقل شدند و بعد از رشد قارچها به عنوان ماده تلقیحی در آزمایشات بعدی به کار گرفته شدند. در تهیه محیط کشت SDA از پودر آمادهی SDA(ساخت کارخانه Merck) استفاده شد.
جدول۳-۱- فهرست جدایههای B. bassianaمورد آزمایش
جدایه | میزبان | مکان |
DEBI007 | خاک | تهران-ایران |
BEH |