از نتایج فوق می توان دریافت که بین رطوبت و نمک در پنیرآنالوگ با گذشت زمان رابطه عکس وجود دارد. با افزایش مدت زمان دوره رسیدگی میزان رطوبت پنیر آنالوگ کاهش یافته و میزان نمک افزایش می یابد.
۵-۵- چربی
همانطور که از جدول و نمودار ۴-۵ مشخص است ،بین تیمارها از نظر میزان چربی ، هیچگونه اختلاف معنی داری مشاهده نگردید .(p>0.05)
اما با گذشت مدت زمان نگهداری (رسیدگی) ۷۵ روزه بین نمونه ها اختلاف معنی داری ایجاد شد(P<0.05 )
۵-۶-آب اندازی
همانطور که از جدول ونمودار ۴-۶ مشخص است، در طول مدت زمان نگهداری و در کلیه تیمارها میزان آب اندازی به طور معنی داری افزایش یافته است(p<0.05) .
پس همانطور که مشاهده شد، با افزایش مدت زمان نگهداری وافزایش میزان نمکKCl مقدار آب اندازی به طور معنی داری افزایش می یابد.
۵-۷- ارزیابی حسی
در جدول و نمودار ۴-۸ ارزیابی کلی خصوصیات حسی (مزه ،طعم، بو و بافت)آمده است.این ارزیابی بر مبنای امتیاز بد،متوسط، خوب و عالی بین تیمارها شماره ۳،۲،۱و۴ در طی روزهای ۶۰،۴۵،۳۰،۱۵،۳و۷۵ از دوره رسیدگی نشان داد بین تیمارهای فوق از نظر خصوصیات حسی اختلاف معنی دار وجود داشت(P<0.0.5)ولی از نظر زمان نگهداری(دوره رسیدگی) بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. (P>0.0.5)
بالاترین امتیاز مربوط به تیمار شماره ۱ (تیمار شاهد) و تیمار شماره ۲(۵۰%NaClو۵۰%KCl) و سپس تیمار شماره ۳ (۳۰درصدNaCl +70درصد KCl ) و پایینترین امتیاز از نظر ارزیابی حسی مربوط به تیمار شماره ۴(۱۰درصدNaCl +90درصد KCl)بود.
نمک کلرید پتاسیم به علت دارا بودن یون پتاسیم تلخ است.و هر قدر میزان آن زیادتر باشد، این تلخی مشهودتر خواهد بود.
در تیمار شماره ۴ چون دارای بالاترین میزان نمک کلرید پتاسیم نسبت به سه تیمار دیگر بود،طعم تلخی آن بیشتر بود و تیمار شماره ۱ هم به عنوان تیمار شاهد فاقد نمک کلرید پتاسیم بود .بنابراین در این تیمار طعم تلخی احساس نشد و بالاترین امتیاز را به خود اختصاص داد.
از نظر ارزیابان حسی ،تیمار شماره ۱ با تیمار شماره ۲ از نظر خصوصیات حسی فاقد تفاوت محسوسی بودند و این تیمار نزدیکترین تیمار به تیمار شاهد بود.
۵-۸- آزمونهای میکروبی
از بررسی اثرات جایگزینی نسبی نمک NaClبا نمک KCl در پنیر آنالوگ در تیمارهای شماره ۱(۱۰۰درصد NaCl)،شماره ۲(۵۰درصدNaCl +50درصد KCl)،شماره۳(۳۰درصدNaCl +70درصد KCl )وشماره ۴(۱۰درصدNaCl +90درصد KCl) در طی دوره نگهداری ۶۰،۴۵،۳۰،۱۵،۳و۷۵ روزه کلی فرم، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت و کپک و مخمر مشاهده نگردید که نشان از رعایت شرایط بهداشتی در طی فرایند تولید، رعایت بهداشت فردی پرسنل تولید، کارکرد صحیح دستگاه های تولید علی الخصوص پاستور ، شرایط مناسب فضای تولید و کنترل پارامترهای دخیل در پیدایش اسپور کپک و مخمر در فضای تولید می باشد.
۵-۹- نتیجه گیری کلی
با توجه به نتایج این پژوهش ، با افزایش میزان نمک کلرید پتاسیم در تیمارها ،اسیدیته و آب اندازی (سینرسیس) به طور معنی داری افزایش و pH و نمک به طور معنی داری کاهش یافتند.(P<0.05).
امادرصدهای مختلف نمک کلرید پتاسیم و نمک کلرید سدیم درتیمارها ، تأثیر معنی داری بر روی میزان چربی و رطوبت نداشتند(P>0.05).
منابع تحقیقاتی برای نگارش مقاله بررسی تولید پنیر آنالوگ با جایگزینی نسبی نمک کلرید سدیم با نمک ...