۰/۷
B26
۶
۷۹۹/۱
۸۶۳/۹
۵۰۰
۲۳/۴
۰/۷
B29
۹
۷۹۹/۱
۸۳۶.۳
۵۰۰
۳۵/۲
۰/۷
۳-۴ آزمایشات بتن تازه خود تراکم
چندین آزمایش مختلف برای تعیین مشخصات بتن خود تراکم وجود دارد، به این دلیل که یک روش آزمایش نمی تواند ، خصوصیات بتن خود تراکم را به خوبی نشان دهد ، لذا در این تحقیق خواص بتن خودتراکم در حالت تازه ، توسط آزمایش های جریان اسلامپ، T50، قیف V و جعبه L شکل مورد بررسی قرار گرفت.
۳-۵ بتنریزی قالبها و عملآوری نمونه ها
قبل از بتن ریزی قالب ها بطور مناسب تمیز شده و سطح آن به منظور جلوگیری از چسبیدن بتن به قالب به روغن آغشته گردید. سپس قالب ها برای هر یک از طرح های اختلاط بتن ریزی شدند. بعد از ۲۴ ساعت قالبها باز شده و نمونهها درون حوضچه آب به مدت ۹۰ روز عمل آوری شدند.
۳-۶ دستگاههای آزمایش بتن خودتراکم در حالت سخت شده
۳-۶-۱جک فشاری
سیستم بارگذاری فشاری توسط یک دستگاه تمام اتوماتیک تست فشاری ساخت شرکت ELE صورت گرفته است که نمونهها بر روی قسمتی از این قاب صلب (صفحه زیرین) به عنوان تکیهگاه قرار داده شده و از پایین به آن نیرو وارد می شود.
۳-۶-۲ دستگاه آزمایش اولتراسونیک
به منظور اندازه گیری سرعت فراصوت طبق استاندارد ASTM C597، از یک دستگاه الکتریکی غیر مخرب اواتراسونیک[۱۸](PUNDIT 7 MODEL PC1012) مطابق شکل (۳-۳) با ارزیابی و دقت ۱/۰ میکرو ثانیه استفاده شده است. مبدل با فرکانس لرزشی۵۴ (KHZ) با دقت %۱± برای زمان حرکت کردن و %۲± برای مسافت بوده است.
شکل ۳-۳ : دستگاه آزمایش اولتراسونیک
۳-۷ آزمایش های بتن سخت شده
۳-۷-۱روش حرارت و برودت
در این تحقیق آزمونههای بتنی در داخل حوضچه آب در دمای ۵ ±۲۰ نگهداری شدند. و پس از ۹۰ روز از حوضچه خارج شده و در دستگاه گرمکن در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد خشک شدند. پس از آن نمونهها در داخل کوره تحت دمای ۳۰۰، ۶۰۰ و ۹۰۰ درجه سانتیگراد قرار گرفتند. شکل (۳-۴) نرخ افزایش دما برای آزمونهها ˚c /min1تعیین شده است. برای حصول اطمینان از صحت نفوذ درجه حرارت در مرکز نمونههای بتنی، نمونه پس از قرار گرفتن تحت درجه حرارتهای مذکور، به مدت ۱ ساعت در همان درجه حرارت قرار داده شد. سپس دمای نمونههای حرارت دیده شده به آرامی به دمای محیط رسانده و تغییرات در خواص مکانیکی بتن با توجه به تأثیر درجه حرارت بالا بر روی آزمونههای بتنی مورد بررسی قرار گرقت.
شکل(۳- ۴ ) کوره الکتریکی
۳-۷-۲آزمایش مقاومت فشاری
جهت اندازهگیری مقاومت فشاری بتن سخت شده از نمونههای مکعبی با ابعاد ۱۰×۱۰×۱۰ سانتیمتر مطابق با استانداردB.S 1881:Part 116 استفاده گردید. نحوهی انجام این آزمایش بدینگونه بود که پس از سخت شدن ۹۰ روزه بتن، نمونهها از حوضچه خارج و در داخل دستگاه گرمکن در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد خشک شده و در داخل کوره تحت درجه حرارت مورد نظر قرار داده شد، پس از آن دمای آزمونهها در آزمایشگاه به آرامی به دمای محیط رسانده شد. برای اندازهگیری مقاومت فشاری، نمونههای بتنی را در زیر جک فشاری مخصوصی جهت انجام آزمایش قرار داده سپس نیروی قائمی از سوی جک فشاری با سرعتی ثابت به نمونه مکعبی شکل اعمال شده تا نمونه در اثر بار فشاری وارد بر آن گسیخته شود.
لازم به ذکر است نتایج مربوط به این بخش حاصل از میانگین سه آزمونه می باشد.
تنش فشاری مکعبی حاصل نیز با تقسیم این نیرو بر سطح مقطع نمونه مطابق رابطه (۳-۱) بدست میآید.
f ‘c= (3-1)
f’c: مقاومت فشاری (KPa)
P: نیروی حداکثر فشاری ( KN)
A: سطح مقطع بتن ( m2)
۳-۷-۳آزمایش امواج اولتراسونیک
در این تحقیق سعی شده است که نحوه عملکرد این نوع روش آزمون غیرمخرب، در مورد بتن خودتراکم که تحت تأثیر درجه حرارت بالا قرار گرفتهاند،
در تمامی آزمایشات ازگریس نسوز برای اتصال دادن مولدها[۱۹] بر روی سطح بتن استفاده شد، که قبل از انجام آزمایش، سطوح تحت آزمایش، صاف و مسطح میشدند.
بر روی هر وجه نمونه ۵ قرائت از زمان عبور پالس در نقاط مختلف سطح بتن انجام میشد تا اینکه تقریباً تمامی سطح نمونه و در نتیجه تمام حجم نمونه مورد آزمایش قرار گیرد. امواج برای هرنمونه،متوسط سرعت در دو جهت عمود بر هم در نظرگرفته شده است. نهایتاً میانگین ۱۰قرائت به عنوان مدت زمان انتقال پالس برای هر نمونه ثبت شد.
پس از محاسبه زمان انتقال پالس و با توجه به اینکه طول مسیر انتقال ۱۰سانتیمتر بود،(نمونههای مکعبی۱۰×۱۰ سانتیمتر) با بهره گرفتن از فرمول زیر براساس استاندارد ایران، سرعت انتقال پالس فراصوت در نمونه بتنی برحسب (km/s) رابطه (۳-۲) محاسبه میشد.
V = (3-2)
L: طول مسیر انتقال ( km)