در این سیستم مواردی شامل دبیر خانه و اسناد، امور اداری، نظارت همگانی، ارزشیابی و انتصابات مدیران ناجا، جرایم و تخلفات کارکنان ناجا، بازرسی، صیانت و پیشگیری موجود می باشد (دو ماهنامه تخصصی فاوا، فروردین و اردیبهشت ۱۳۸۶: ۲۴-۲۵).
۲-۴-۶-۳)بانک های اطلاعاتی درون سازمانی مورد بهره برداری در پلیس کشف جرائم:
رشد سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان گردآوری مجموعه عظیمی از اطلاعات ارزشمند و متنوع را در قالب بانک های اطلاعاتی در ناجا فراهم آورده، اما آیا سازمان توانسته نیاز ها و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مناسبی را جهت تبادل اطلاعات و دسترسی مناسب به اطلاعات مهیا نماید؟ آیا مدیریت صحیحی جهت دسترسی مناسب به اطلاعات اعمال شده است؟ در ادامه بحث سعی شده به این مقولات پرداخته شود.
در حال حاضر بانک های اطلاعاتی درون سازمانی زیر نیز در پلیس کشف جرائم موجود بوده و مورد بهره برداری قرار می گیرد.
۲-۴-۶-۳-۱) بانک اطّلاعاتی گذر نامه:
با همکاری پلیس ا.و.ا.ناجا در اختیار گذاشته شده و استفاده مطلوبی در ردیابی متهمان و مجرمان دارو این بانک اطلاعاتی مشخصات کامل فرد(حتی به صورت لاتین) با آخرین نشانی محل سکونت و همچنین عکس وی و همراهانش ارائه می دهد و از همه مهمتر،نشانی افرادی که وی را معرفی نموده اند (معرفان) نیز داراست که از طریق آنهامی توان ردیابی و پیگیری متهم را ادامه دادتا به هدف رسید.
سیستم رایانه ای گذر نامه به صورت یکطرفه با سیستم کد ملی سازمان ثبت احوال در ارتباط بوده و مشخصات و شمار ملی و زنده یا مرده بودن متقاضیان یا همراهان آنها را بررسی می کند ( نگاری،۲۹۰:۱۳۸۷).
۲-۴-۶-۳-۲) بانک اطّلاعات افراد:
در این بانک به صورت یکپارچه و متصل به هم، چهار بانک اسمی به شرح زیر وجود دارد. که شامل این افراد می شود.
الف- کسانی که گواهینامه جدید دریافت نموده اند.
ب-کسانی که سابقه ای در شماره گذاری دارند یابه نوعی خودرویی به نام آن ها شده است
پ- کسانی که کارت سوخت دریافت کرده اند
ت-کسانی که خدمت وظیفه انجام داده اند یا معاف شده اند (بیابانی،۳۰۸:۱۳۸۹).
۲-۴-۶-۳-۳)بانک اطّلاعات شماره گذاری :
شامل اطلاعات خود رو های شماره گذاری شده با پلاک کشوری و مشخصات مالکان آنهاست. با توجه به شماره گذاری خودروها بر حسب مالکیت و وجود پلاک های جدید( تعلّق به مالک) به وسیله این بانک می توان تاریخچه پلاک را از زمان تولید و نصب روی خود رو های متفاوت با مالکیت های مختلف بررسی نمود.
۲-۴-۶-۳-۴)بانک اطّلاعات گواهینامه:
در این بانک، اطلاعات و مشخصات شناسنامه ای با عکس و نشانی تمام کسانی که گواهینامه پایه های مختلف نموده اند وجود دارد. با عنایت به اینکه گواهینامه ها از طریق پست و به نشانی پستی افراد ارسال می گردد، در اکثر مواقع مشخصات و نشانی های فرد صحیح بوده و برای پیگیری و ردیابی هدف ها سیار قابل استفاده و ردیابی اطلاعاتی است. همچنین کارآگاه از طریق این بانک قادر خواهد بود تاریخچه هایی از گواهینامه های فرد با نشانی های مختلفی، که هر بار ارائه داده را به دست آورد (بیابانی، ۱۳۸۹: ۳۱۱-۳۱۲).
۲-۴-۶-۳-۵)بانک اطّلاعات جامع نیروی انسانی:
شامل اطلاعات تمام پایوران نیروی انتظامی است که بیشتر مشخصات پایوران رها شده مد نظر است ودر پرونده های سرقت های مسلحانه و… کاربرد دارد.
۲-۴-۶-۳-۶)بانک اطّلاعاتی سازمان وظیفه عمومی ناجا:
در حال حاضر علاوه بر مراکز استان ها، بعضی شهرستان های بزرگ نیز این اطلاعات مشمولان را به صورت مستقیم وارد سیستم می نمایند و استعلام سوابق مشمولان در حال حاضر با کد ملی آنها در مراکز استان ها و طی مراحل اداری امکان پذیر است. کلیه اطلاعات این سیستم به صورت شبکه سراسری ناجا و به روز است ( نگاری،۲۹۰:۱۳۸۷).
۲-۴-۶-۳-۷)بانک اطّلاعاتی اقامتی پلیس امنیت و اطلاعات:
کلیه هتل ها و مسافر خانه ها و مهمانپذیر ها در حال حاضر به صورت رایانه ای تحت کنترل اداره اماکن پلیس امنیت و اطلاعات ناجا هستند و تمامی مسافران داخلی و خارجی با ارائه مدارک شناسایی معتبر اسکان می یابند و مسولان هتل ها و مهمانپذیر ها طبق فرم های اداره اماکن مشخصات شناسنامها و مدارک معتبر آنها را وارد سیستم رایانه های اقامتی اداره اماکن می نمایند. اطلاعات این سیستم همیشه به روز بوده و به صورت شبکه سراسری ناجا قابل دسترسی و استعلام است.
در حال حاضر و در صورت نیاز به این اطلاعات، با مشخص شدن مشخصات اسمی و شناسنامه ای افراد ایرانی کد ملّی و ملیّت آنها و مشخص شدن شماره گذر نامه و ویزای مسافران اتباع خارجی از طریق سیستم فوق قابل بررسی است (نگاری،۲۹۱:۱۳۸۷).
۲-۴-۶-۳-۸)بانک اطّلاعاتی سیستم اماکن پلیس امنیت و اطلاعات:
طبق بررسی های به عمل آمده کلیه مشاغلی که نیاز به اخذ مجوز رسمی دارد باید جهت تایین صلاحیت فردی انتظامی، ترافیکی طبق نامه رسمی از اماکن عمومی در خواست استعلام نماید. اداره اماکن عمومی با اخذ مدارک مربوطه اعم از معرفی نامه رسمی از مراجعه سدور مجوز، تصاویر صفحات شناسنامه، کارت ملّی، پایان خدمت، عکس، فرم مخصوص اماکن، برگ سوء پیشینه و تست مرفین پرونده متقاضی را تکمیل و برابر فرم های مخصوص وارد سیستم رایانه اماکن می نمایند و استعلام و استخراج سوابق بدین طریق با مشخصات اسمی و کد ملی افراد صورت می گیرد در حال حاضر در مراکز استان هاو بعضی شهرستان های بزرگ اطلاعات فوق وارد سیستم رایانه اماکن می شود ( نگاری،۲۹۱:۱۳۸۷).
۲-۴-۶-۳-۹)بانک اطّلاعاتی سیستم اصناف:
بررسی سوابق اصناف در این سیستم با کد ملی و مشخصات اسمی اسناد قابل استعلام و بررسی است ( نگاری، ۲۹۳:۱۳۸۷).
۲-۴-۶-۴) بانک هاو منابع اطّلاعاتی برون سازمانی :
در دسترس بودن اطلاعات سازمان ها و اداره های مختلف از دیر باز مورد توجه پلیس کشف جرائم بوده و اقدامات مناسبی در جهت جمع آوری، تجمیع و تبدیل بانک های اطلاعاتی انجام شده است تا تمامی رده های تابعه قادر به استفاده از آنها در اجرای بهتر مأموریت هایشان باشند.
ضرورت دسترسی به اطلاعات افراد و سرنخ یابی موضوعی، موجب شد تا پی جویی در فضای مجازی به عنوان یکی از مهارت های دهگانه گاراگاهان در نظر گرفته شود. اثر بخشی کار به نحوی است که کاراگاهان در کمترین فرصت زمانی قادر به جستجو های موثر و مفید در بانک های اطلاعاتی هستند و مخصوصاً در پرونده های خشن بتوانند با اخذ اطلاعات تکمیلی، تصمیم گیری در مراحل بعدی کار را به سرعت و صحت انجام داده و نیل به اهداف بعدی را تسهیل بخشند (بیابانی:۳۰۴:۱۳۸۹).
۲-۴-۶-۵)بانک های اطّلاعاتی مورد بهره برداری پلیس کشف جرایم ناجا :
۲-۴-۶-۵-۱) ثبت احوال( کد ملی):
در این بانک مشخصات هویتی تمام اتباع ایرانی، موجود و قابل جست وجو است و برای احراز هویت افراد به سه طریق زیر مورد استفاده قرار می گیرند:
الف- درج کد ملی ب- درج شماره سریال و سری شناسنامه پ- درج مشخصات فردی ۲-۴-۶-۵-۲)بانک اطّلاعاتی خانوار ( کالا برگ ستاد بسیج اقتصادی):
با رایزنی های انجام شده با وزارت بازرگانی،Databce بانک خانوار ستاد بسیج اقتصادی که بالغ بر ۷۰ میلیون ثبت است
۲-۴-۶-۵-۳)بانک های اطّلاعاتی کارت هوشمند سوخت:
در این بانک که با درج شماره خودرو و یا موتور سیکلت، جست و جو صورت می گیرد (بیابانی،۳۶۱:۱۳۸۹).
۲-۴-۶-۵-۴) بانک اطّلاعات زندانیان ( سازمان زندان ها)
در این بانک، اطلاعات کامل کلیه زندانیان مو جود در زندان های سراسر کشور موجود است. بسیار اتفاق
افتاده است که فقدانی یا متهم تحت تعقیب با جرم دیگری در زندان تحمل کیفر نموده است و حتی گاهی
اسم خود را نیز جعلی اعلام کرده، که با بهره گرفتن از این بانک، شناسایی و اقدامات بعدی انجام شده است. از
این بانک همچنین برای کنترل مجرمان استفاده می شود.
۲-۴-۶-۵-۵)بانک های اطّلاعاتی خطوط ارتباطی:
با همکاری مرکز پشتیبانی عملیات پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا، از این بانک ها بهره برداری می شود
(همان،۳۵۵-۳۵۶).
۲-۴-۶-۵-۶)مجموعه بانک های اطّلاعات جمعیتی پلیس اطّلاعات و امنیت:
بانک ها به صورت مستقل ( سینگل) بوده و قابلیت استفاده گسترده ( تحت وب) را ندارد، ولی بر این است که اطلاعات آنها در سامانه های دیگر تبدیل و به صورت مستقیم(online) مورد استفاده از سراسر می گیرد. در حال حاضر این امر از طریق تلفن یا اتوماسیون اداری انجام می شود.
۲-۴-۶-۵-۷)بانک اطّلاعات اماکن اقامتی و رفاهی:
این بانک برای پیدایش فقدانی ها، ردزنی و کلاهبرداران و افراد متواری مورد استفاده کارآگاهان قرار می گیرد.
۲-۴-۶-۵-۸)بانک اطّلاعاتی بنگاه های املاک:
از این بانک اطلاعاتی برای تحت نظر قرار دادن مجرمان یا متهمان و اطلاع از نقل و انتقلات آنها استفاده می شود. (بیابانی،۱۳۸۹: ۳۶۷،۳۶۸).
۲-۴-۶-۵-۹) بانک اطّلاعات ردگیری قطعات خودرو:
عاملان جرایم، بویژه سارقان خودرو با بهره گرفتن از اسناد، قطعات و پلاک های خودرو های تصادفی روی خودرو های مسروقه و به کار گیری شیوه های فنی در تغییر مشخصات براحتی از آنها استفاده می کنند.
۲-۴-۶-۵-۱۰)بانک های اطّلاعاتی استانی:
با عنایت به اهمیّت موضوع ونقش موثری که بانک های اطلاعاتی در پی جویی وکشف جرایم داشته است، موضوع اخذ بانک های اطلاعاتی منطقه ای و محلی از سال ۱۳۸۵در دستور کار پلیس آگاهی سراسر کشور قرار گرفت که اقدامات لازم در جهت اخذ و استفاده بهینه از آنها برای پی جویی پرونده ها و متهمان صورت گرفت (همان،۳۷۰-۳۸۳).
نقش مدیریت تبادل اطلاعات بر فرایند کشف جرم در ناجا مورد مطالعه استان کرمان- فایل ۲۷