این اینورتر [۶۱] دارای ورودی سه فاز است که برای استفاده در حالت تکفاز می توان وروردی AC را به دو فاز R، S یا T متصل کرد که در این پروژه برق ورودی به پایه های R و S متصل شده است. خروجی اینورتر به موتور تکفاز موجود در آزمایشگاه با مشخصات ۲۲۰V و ۲٫۵A متصل میشود، در حالی که اینورتر دارای خروجی سه فاز است که اختلاف ولتاژ بین دو فاز آن ۲۲۰V و اختلاف بین فاز و نول آن ۱۱۰V است. بنابراین خروجی موتور را به پایه های U و T متصل میکنیم. شکل ۶-۳ و ۶-۴ به ترتیب این اینورتر و پایه های ورودی و خروجی آن را نشان میدهند.
شکل ۶-۳٫ اینورتر مدل VFD-B.
شکل ۶-۴٫ پایههای ورودی و خروجی اینورتر مدل VFD-B [61].
پس از اتصال ورودی به اینورتر و خروجی آن به موتور، این اینورتر را همانند اینورتر C2000 به PLC متصل میکنیم. پایههای آنالوگ اینورتر در شکل زیر نشان داده شده است.
شکل ۶-۵٫ پایههای آنالوگ اینورتر [۶۱].
در شکل فوق سه پایه AVI (Analog Voltage Input)، ACI (Analog Current Input) ، AUI (Analog Auxilary Input)، وجود دارد. پایه ی AVI برای ولتاژهای آنالوگ ورودی در محدوده ۰ تا ۱۰ ولت، ACI برای جریان آنالوگ ورودی در محدوده ۴ تا ۲۰ میلیآمپر و AUI برای ولتاژهای آنالوگ در محدوده ی ۱۰- تا ۱۰ ولت است. البته باید دقت کرد که در تنظیمات سختافزاری PLC این محدودهها باید با پایه های فوق مطابقت داشته باشند، به این معنی که محدوده خروجی آنالوگ در تنظیمات سختافزاری کارت آنالوگ، بایستی به درستی انتخاب شود. وقتی اتصالات همانند آنچه که در بالا توضیح داده شد برقرار گردد، میتوان از طریق اینورتر و تنظیم آن، به موتور فرمان داد که با چه فرکانسی کار کند. این فرمان از طریق PLC صادر میگردد. PLC تصمیم میگیرد که در هر لحظه سرعت موتور چقدر باشد. این تصمیم از طریق ورودیهای آنالوگ و دیجیتال و با بهره گرفتن از برنامه نوشته شده در آن اتخاذ میگردد. سپس تصمیم گرفته شده را از طریق ماژول خروجی آنالوگ به صورت ولتاژ DC بین ۰ تا ۱۰ ولت به ورودی آنالوگ اینورتر میدهد و اینورتر هم به تناسب ولتاژ DC اعمال شده در ورودی، فرکانس خروجی را تغییر داده و دور موتور تغییر میکند. به این ترتیب با بهره گرفتن از دستور Move مقدار مطلوب مورد نظر را در آدرس PQW258، آدرس آنالوگ خروجی مربوط به کانال دوم، قرار میدهیم و سپس با RUN کردن PLC این فرمان به اینورتر منتقل می شود. در واقع توسط خروجی آنالوگ میتوان یک ولتاژ مثلا ۰ تا ۱۰ ولت DC به اینورتر تزریق نمود که اینورتر نیز با دریافت این ولتاژ می تواند سرعت موتور را تغییر دهد.
در ادامه این فصل جزئیات سختافزاری فرایند مورد مطالعه موجود در آزمایشگاه PLC دانشگاه شیراز بررسی خواهد شد.
-
-
- سختافزار سیستم
-
فرایند مورد مطالعه متصل به PLC که در آزمایشگاه دانشگاه شیراز موجود میباشد، یک پروسه کنترل دما و سطح شامل دو مخزن آب است. ورودیهای سیستم به صورت یک دبی ورودی و یک دبی خروجی آب است که توسط دو پمپ متصل به اینورتر تامین می شود و همچنین گرمایی که توسط یک هیتر به سیستم داده می شود. برای سیستم کنترل، دبی آب ورودی و خروجی اندازه گیری نمی شود و تنها خروجیهای متغیر قابل اندازه گیری، سطح آب مخزن و دمای آب میباشد. آب توسط یک پمپ می تواند وارد مخزن شود و توسط پمپ دیگری خارج شود. سطح تانک توسط یک سنسور فشار که درکف تانک اول قرار گرفته شده است اندازه گیری میشود. سنسور دمایی [۴۷]RTD از نوع PT100 است که به صورت یک مقامت میباشد که با تغییر دما اندازه مقاومت آن تغییر می کند. سطح مایع و دمای درون تانک از طریق ترانسمیتر فشار و سنسور دما با ارسال سیگنال خروجی آنالوگ ۴-۲۰mA به PLC قابل اندازهگیری است. فرمان باز و بسته شدن شیرها، پمپ ها و هیتر از طریق ماژول دیجیتال PLC به فرایند اعمال میگردد. حجم آب داخل مخزن در کمترین سطح که سنسور دما و هیتر را در بر میگیرد در حدود ۱۰۰ لیتر است. مخزن توسط پایه هایی از سطح زمین فاصله دارد و تبادل حرارتی با بیرون به کندی انجام می شود. توان نامی هیتر ۲ کیلو وات است. همچنین برنامهای برای تغییر ولتاژ هیتر از ۰ تا ۱۰ ولت طراحی شده است که درقسمتهای بعد به شرح جزئیات سختافزاری این فرایند میپردازیم.
شکل ۶-۶٫ نمایی از فرایند دما و فشار در آزمایشگاه دانشگاه شیراز.
شکل ۶-۷٫ PLC S7-300 به انضمام ماژول های آنالوگ در آزمایشگاه.
۶-۶-۱- کنترلکننده قابل برنامه ریزی و ماژولهای آن
۶-۶-۱-۱- پردازنده PLC
برای کنترل فرایند مورد نظر از PLC ( که متشکل از CPUو ماژول های ورودی/خروجی دیجیتال، یک ماژولهای آنالوگ ورودی و خروجی و یک کارت CP است) نوع Step7-300 شرکت زیمنس استفاده شده است [۵۸، ۵۹]. این PLC دارای CPU به مدل ۳۱۲C میباشد که در ردهی PLC های Mini قرار میگیرد و ساختار ماژولار دارد. حرف C در انتهای نام این PLC به معنی Compact بودن آن است، به این معنی که این نوع PLC همراه با تعداد مشخصی از ماژول های ورودی/خروجی دیجیتال به صورت یکجا عرضه می شود.
CPU، ماژول های ورودی و خروجی دیجیتال، کارت شبکه و سایر ماژولها روی Rack نصب میشوند که برای PLC های سری ۳۰۰ فقط یک نوع Rack وجود دارد که شامل ۱۵اسلات میباشد که فقط نقش نگهدارندگی را برای ماژولها دارد و قابلیت برقرای ارتباط بین ماژولهای مختلف را ندارد. برقراری این ارتباط از طریق کانکتوری که پشت هر دو ماژول قرار میگیرد، انجام میگیرد. این کانکتور شامل سه درگاه داده، درگاه آدرس و درگاه کنترل میباشد که وظیفه آنها ارسال اطلاعات از ماژولهای مختلف به CPU میباشد. شکل زیر نحوه قرارگیری ماژولها را روی Rack نشان میدهد.
شکل ۶-۸٫ نحوه قرارگیری PLC روی Rack [63].
نوع این PLC با پردازنده نوع CPU312C و شماره مشخصه۶ES7-5BD01-0AB0 در شکل ۶-۹ نشان داده شده است. تغذیه این نوع PLC، ۲۴ ولت DC میباشد که نیازی به تهیه ماژول منبع تغذیه به صورت جداگانه نمی باشد. برای سایر ماژولهایی که روی Rack قرار میگیرند نیز باید تغذیه جداگانه تامین شود که میتوان آن را با تغذیه CPU به هم متصل نمود. این PLC دارای ۱۰ ورودی دیجیتال و نیز ۶ خروجی دیجیتال میباشد که چراغهای نشانگر روی PLC وضعیت روشن و خاموش بودن آنها را مشخص می کند.
شکل ۶-۹٫ PLC S7-300 CPU312C.
برنامهنویسی این نوع PLC توسط Step7 Simatic Manager انجام می شود که روی کامپیوتر نصب می شود. جهت اتصال کامپیوتر به PLC، برای بارگذاری برنامه های نوشته شده روی PLC میتوان از PC-adaptor یا کارت شبکه (CP) متعلق به ین شرکت استفاده کرد.
PC-adaptor از طریق پورت سریال یا USB از کامپیوتر به پورت MPI از PLC متصل می شود. که می تواند از دو نوع زیر باشد:
۱- Serial pc-adaptor: به پورت سریال ۹ پین (com2 or com1) از کامپیوتر متصل می شود؛
۲-USB pc-adaptor .
شکل ۶-۱۰٫ مبدل MPI.
ماژول کارت شبکه روی Rack قرار میگیرد و با اختصاص دادن یک آدرس IP به آن، که در رنج آدرس IP کامپیوتر متصل به آن باشد، ارتباط بین PLC و کامپیوتر برقرار می گردد.
۶-۶-۱-۲- ماژول ورودی آنالوگ
در اتوماسیون صنعتی سیگنالهای آنالوگ ورودی از جمله سیگنالهای پرکاربرد محسوب میشوند. به طور کلی سیگنالهای آنالوگ ورودی برای دو کاربرد اصلی زیر در PLC استفاده میشوند:
- مانیتورینگ شرایط فرایند: در این حالت PLC پس از دریافت سیگنالهای آنالوگ ورودی با پردازش مختصر، آن را در اختیار سیستم مانیتورینگ قرار میدهد.
- کنترل فرایند: در این حالت PLC پس از دریافت سیگنالهای آنالوگ ورودی، آن را در برنامه کنترل استفاده می کند و فرامین عملگرها را صادر می کند. این کاربرد تحت عنوان حلقه کنترل شناخته می شود.
۶-۶-۱-۲-۱- عملکرد ماژولهای آنالوگ ورودی
سیگنال آنالوگ توسط مبدل A/D کارت به یک رشته دادهی ۱۶ بیتی تبدیل می شود. ممکن است تمام ۱۶ بیت برای تبدیل استفاده نشود، که این به میزان دقت و حد تفکیک کارت آنالوگ ورودی بستگی دارد. منظور از حد تفکیک، قابلیت جداسازی است و بیانگر تشخیص کوچکترین تغییر در سیگنال الکتریکی دریافتی توسط کارت میباشد. در برخی کارتها تغییرات سیگنال توسط مبدل A/D به ۱۶ بیت تبدیل می شود. این نوع کارتها دقت زیادی دارند. در برخی دیگر تغییرات سیگنال به ۱۲ بیت تبدیل می شود که نتیجه آن دقت کمتر این نوع کارتها میباشد. دقت کارت می تواند از ۸ بیت تا ۱۶ بیت باشد. حد تفکیک یک کارت بر حسب بیت بیان شده و هر چه عدد آن بزرگتر باشد، تغییرات کوچکتر توسط کارت قابل شناسایی خواهد بود و دقت کارت بیشتر است. بیشترین حد تفکیک ۱۶ بیت میباشد که در آن یک بیت به منظور علامت در نظر گرفته میشود [۶۴].
کارت ورودی استفاده شده در این پروژه دو کانال ورودی ۱۲ بیتی دارد که شماره سریال آن ۶ES7 331-7KB02-0AB0 است. برای بررسی دقت کارت آنالوگ مثال زیر آورده شده است: