درجه آزادی در رابطه ( ۳-۳-۹ ) براساس ویژه مقدارها عبارت است از:
با توجه به اینکه تابع به ازای مینیمم می شود، بنابراین مقدار تابع به ازای این نقطه برابر با است. بنابراین
در نتیجه
.
همچنین با توجه به اینکه مقدار تابع به ازای مینیمم می شود، بنابراین مقدار تابع به ازای این نقطه برابر با است. فرض کنید باشد در این صورت
.
در نتیجه
بنابراین
است.
حال فرض کنید و ویژه بردار ماتریس باشد. با توجه به اینکه
است بنابراین
میباشد. بردار را به صورت در نظر بگیرید. بنابراین میباشد. در نتیجه
است. چون یک ماتریس معین مثبت است پس بزرگتر یا مساوی صفر است و این امر باعث می شود باشد. در نتیجه ویژه مقادیر ماتریس بین صفر و یک است.
با توجه به اینکه است داریم:
در نتیجه
از طرفی
و
بنابراین
در نتیجه
در نهایت به این نتیجه رسیدیم که
.
فصل چهارم: شبیه سازی
شبیه سازی
در این فصل با توجه به شبیه سازی مونت کارلو خطای نوع اول آزمونهای معرفی شده در فصل سوم را مقایسه و آزمون بهینه را با توجه به عملکرد خطای نوع اول مشخص میکنیم. بدین منظور شبیه سازی برای ۱۰ و ۵ ،۳ گروه انجام شده است. با توجه به اینکه کلیه آزمونها نسبت به پارامتر مکان پایا هستند، بردار مشترک میانگین تحت فرض را بردار صفر در نظر گرفته و با توجه به ماتریسهای کوواریانس داده شده، در هر حالت نمونههایی از توزیع نرمال و ویشارت ۱۰ و۳ ،۲ متغیره تولید شده است. فرم کلی ماتریسها به صورت ، و یک ماتریس معین مثبت دلخواه، میباشد. در آزمون جانسن برای هر مجموعه از اندازه های نمونه و پارامترهای داده شده، ۱۰۰۰۰ بار نمونه تصادفی تولید و در هر بار خطای نوع اول را محاسبه میکنیم. آزمونهای متغیر تعمیم یافته و بوت استراپ پارامتری هر کدام شامل دو حلقه میباشند که حلقه درونی ۵۰۰۰ بار به منظور محاسبه p- مقدار و حلقه بیرونی ۲۵۰۰ بار به منظور محاسبه خطای نوع اول تکرار می شود. نتایج در جداول ۴-۱، ۴-۲ و ۴-۳ به دست آمده است. همچنین مجدداً یادآوری میکنیم که نمادهای GV و PB به ترتیب نشان دهنده آزمونهای متغیر تعمیم یافته و بوت استراپ میباشند.
با توجه به جدول ۴-۱، زمانیکه ۵ و۳ و ۲ است، آزمونهای جانسن و GV برای اندازه های نمونه کوچک خطای نوع اول بالایی دارند اما زمانیکه اندارههای نمونه افزایش مییابد، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. خطای نوع اول آزمون GV زمانیکه حجم نمونهها نابرابر هستند و تفاوت زیادی با هم دارند از ۰۵/۰ فاصله میگیرد. ولی آزمون جانسن در این شرایط عملکرد بهتری نسبت به آزمون GV دارد. این در حالی است که آزمون PB در اکثر حالات نرخ خطای نوع اول را کنترل کرده و به سطح معنی داری ۰۵/۰ نزدیک است.
در صورتیکه شبیه سازی برای ۱۰ گروه انجام شود، آزمون جانسن برای اندازه های نمونه ای نسبتاً بزرگ ( ۲۰ ) عملکرد رضایتبخشی دارد در صورتیکه براساس جدول ۴-۱ نرخ خطای نوع اول آزمون GV مقادیر متفاوتی محاسبه می شود. به ویژه برای اندازه های نمونه ای کوچک و مساوی نرخ خطای نوع اول این آزمون بزرگتر از ۴/۰ به دست می آید. در این شرایط عملکرد آزمون PB به این صورت است که برای اندازه های نمونه ای کوچک و مساوی خطای نوع اول را کنترل کرده و در حالات دیگر تغییرات کمتری نسبت به دو آزمون دیگر دارد.
در جدول ۴-۲ شبیه سازی مربوط به ۳ برای ۳ و ۵ گروه انجام شده است. براساس این جدول آزمون PB تنها آزمونی است که خطای نوع اول نزدیک به ۰۵/۰ دارد. همچنین آزمون جانسن برای اندازه های نمونه ای نسبتاً بزرگ اما نزدیک به هم نرخ خطای نوع اول مناسبی دارد. در حالی که آزمون GV در این شرایط بدترین آزمون میباشد.
به منظور ارزیابی خطای نوع اول در بعدهای بالاتر، شبیه سازی را برای حالت ۱۰ و ۳ انجام و در جدول ۴-۳ نشان دادهایم. همان طور که ملاحظه می شود نتایج به دست آمده در این قسمت مانند نتایج جدول ۴-۲، به ویژه حالت ۳ ، است و این یکسانی نتایج نشان میدهد تعداد بردارهای میانگین که مقایسه میشوند اهمیت دارند.
بنابراین در نهایت میتوان آزمون PB را به عنوان آزمون بهینه از نظر نرخ خطای نوع اول معرفی کرد.
جدول ۴-۱- شبیه سازی نرخ خطای نوع اول برای مقایسه بردارهای میانگین نرمال دو متغیره
Johansen | GV | PB | ||