با توجه به خاصیت برابر بودن جمع سطرها و ستون های متناظر(Qi=Qj وقتی i=j) شکل ماتریس رابطه بالا را می توان به صورت زیر نمایش داد.
(۱۷-۲)
X=AQ
از طرفی تقاضای کل از جمع تقاضای واسطه برای بخش های مختلف و تقاضای نهایی برای کالاها و خدمات بدست می آید. یعنی:
(۱۸-۲)
X+Y=Q
که X: مجموع تقاضای واسطه و Y: مجموع تقاضای نهایی برای کالاها و خدمات است با جایگذاری رابطه (۱۷-۲) در (۱۸-۲) خواهیم داشت:
(۱۹-۲)
AB+y=Q
که اگر باشد آنگاه Q=Cyو ماتریس که معکوس ماتریس لئونتیف است عناصر آن یعنی Cij نشانگر میزان تولیدات مورد نیاز بخش I ، برای پاسخگویی به یک واحد تقاضای نهایی ایجاد شده در بخش j است که شامل کل اثر (مستقیم و غیرمستقیم) است. جمع ستونی ماتریس C نشان دهنده کل نیازهای مستقیم وغیرمستقیم برای تولید یک واحد از محصول بخشی است که در ستون موردنظر قرار گرفته است. مثلاً جمع ستونی ستون اول میزان تولید مورد نیاز بخش های مختلف برای پاسخگویی به یک واحد تقاضای نهایی ایجاد شده در بخش اول است که بیانگر شاخص ارتباط کلی پسین[۲۴] است که با رابطه زیر نشان داده می شود.
(۲۰-۲)
T
مقدار این شاخص تقاضای مستقیم و غیرمستقیم در اثر یک واحد کالای نهایی تولید شده در بخش j را برای تولیدات منطقه یا کشور نشان می دهد. به این ترتیب بخش هایی که در مقایسه با سایر بخش های اقتصادی، شاخص ارتباط کلی پسین بالاتری دارند در جریان فعالیت های تولیدی قدرت تحرک آفرینی بیشتری در اقتصاد منطقه یا کشور دارند.
۶-۸-۲ کاربرد جدول داده- ستانده
روش داده- ستانده که از شمار روش های اقتصاد خطی است کاربرد فراوان دارد که میتوان به مواردی نظیر پیش بینی تقاضا، تولید، اشتغال، و سرمایه گذاری به تفکیک بخش ها برای یک کشور یا یک منطقه اقتصادی کوچکتر، بررسی دگرگونی فنون(تکنولوژی) و اثر آن برروی بهره وری، اثر تغییر دستمزد، سود یا مالیات برروی قیمت ها، بررسی روابط اقتصادی میان کشورها و مناطق، استفاده از منابع طبیعی و برنامه ریزی اقتصادی، پیش بینی واردات و به طور کلی تراز بازرگانی، برآورد مصرف انرژی، اثر توزیعی بودجه دولت، تعیین نرخ تنزیل، اثر ابزارهای مالی مانند نرخ تسعیراند، نرخ متعارف انواع مالیات ها(درآمد، ارزش افزوده) معافیت های مالیاتی و هزینه های اجتماعی دولت(بهداشت، آموزش و مسکن) اثرات فراز و نشیب اقتصادی، مسائل محیط زیست و برنامه ریزی شهری اشاره کرد.
۷-۸-۲ انواع جدول داده – ستانده
با وارد کردن بحث های جمعیتی، گروه های اقتصادی، پویا کردن مدل های داده- ستانده بحث پول و عرضه آن و جمع مدل های داده- ستانده با مدل های سنجی در مدل های داده- ستانده این مدل ها رشد پیدا کردند که در زیر به بعضی از این موارد اشاره می شود.
۱-۷-۸-۲ جدول داده- ستانده نوع اول
این جدول که ساده ترین نوع مدل داده- ستانده است از دو بخش تشکیل می شود که داد و ستد بین بخش ها قسمت درونزا و تقاضای نهایی قسمت برونزای جدول را تشکیل می دهد. در ایران از این نوع جدول استفاده می شود به این مدل، مدل باز هم می گویند.
۲-۷-۸-۲ جدول داده- ستانده نوع دوم
در این مدل برخلاف مدل نوع اول؛ خانوارها مانند یکی از بخش های اقتصادی در ناحیه اول نشان داده می شوند که عرضه کننده عوامل تولید و متقاضی کالاها و خدمات هستند. به این ترتیب هزینه خانوارها جهت تقاضا برای کالاها و خدمات و درآمد آنها که از جبران خدمات عوامل تولید به دست می آید. برخلاف مدل نوع اول به صورت متغیرهای درونزا در یک سطر و ستون اضافی به درون سیستم لئونتیف انتقال می یابد. الگوی بسته جدول داده- ستانده (مدل داده- ستانده نوع دوم) تحلیل واقع گری از فعالیت های اقتصادی و رابط بین آنها را نشان می دهد. زیرا در این الگو فرض بر این است که درآمد و مصرف خانوارها بعنوان متغیرهای درون زا وارد مدل می شوند لذا تغییر در تقاضای نهایی که منجر به افزایش تولید می شود درآمد خانوارها و به دنبال آن هزینه خانوارها را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین ماتریس ضرایب فنی این مدل که با A نشان داده می شود به صورت زیر می باشد: