-
- روش پاشه
Pashe
-
- روش باولی
Bowely
-
- روش مارشال اجورت
Edeuort Marshall
-
- روش والش
Walsh
در کلیه روش های فوق ، تغییرات سهام براساس تعداد سهام موزون شده و سپس مورد استفاده قرار می گیرد . روش میانگین موزون از دقت بیشتری برخوردار است و به همین دلیل بیشترین کاربرد را دارد .
با توجه به مطالب فوق در کل، شش حالت ممکن برای طراحی و محاسبه شاخص های مذکور وجود دارد که در عمل تنها از چهار حالت استفاده می شود . در جدول ۲-۱ شیوه های محاسبه هر شش حالت نمایش داده شده است .
جدول ۲-۱- شیوه های محاسبه شاخصص قیمت سهام
که در آن :
t: زمان محاسبه
n: تعداد شرکتهای موجود در شاخص
b:زمان پایه
W: ارزش بازار سهام شرکت i ام و
در عمل محاسبه شاخص ها فقط بر پایه ۴ حالت از ۶ حالت ممکن انجام می شود و روش میانگین گیری حسابی به شیوه وزن دهی بر پایه ارزش جاری سهام بیشترین کاربرد را دارد .
تاریخچه وشیوه محاسبه شاخص های معتبر جهانی ( بت شکن ، ۱۳۸۳)
برای اولین بار شاخص قیمت سهام در سال ۱۸۸۴ در آمریکا مورد استفاده قرار گرفت . در آن زمان روش محاسبه به صورت میانگین ساده حسابی بود . بدین طریق که قیمت سهام انتخابی را با هم جمع کرده و سپس به تعداد سهام فوق تقسیم می نمودند .
این روش توسط چارلز داو اختراع گردید، که توسط آن میانگین قیمت های سهام یازده شرکت راه آهن به دست می آمد. و به عنوان شاخص قیمت ها در صنعت راه آهن مورد استفاده قرار می گرفت تا سال ۱۸۹۷ این میانگین سهام دویست شرکت راه آهن را شامل می شد . در همان زمان داو میانگین سهام صنایع را تدارک دید که شامل سهام دوازده شرکت بود . این روش محاسبه به عنوان تنها روش محاسبه شاخص تا سال ۱۹۲۸ ادامه داشت و در این تاریخ شاخص دیگری طراحی و جایگزین روش محاسبه قبلی شد. علت تغییر روش محاسبه شاخص مشکلاتی بود که عملا با بهره گرفتن از بکارگیری روش محاسبه شاخص قبلی بوجود آمده بود و آن عبارت از تاثیر منفی کاهش قیمت سهام در شاخص که ناشی از افزایش سرمایه شرکت ها بود. بدین معنی که وقتی سرمایه شرکت افزایش می یافت، به علت اینکه تعداد سهام نیز افزایش می یافت طبعا قیمت سهام کاهش نشان می داد در حالیکه در واقع ارزش سهام کاهش نیافته بود که منجر به کاهش شاخص قیمت گردد. لذا روش جدید محاسباتی ابداع گردید که قادر بود بخشی از مشکلات ناشی از بکارگیری روش میانگین ساده را بر طرف نماید . در روش جدید جمع کل ارزش سهام شرکتهای پذیرفته شده ( ازهر شرکت یک سهم ) را بر یک عدد ثابت تقسیم نموده ودر مواردی که لازم می شد تعدیل لازم در شاخص ایجاد می گردید یعنی عدد ثابت مخرج کسر مورد تعدیل قرار می گرفت تا از تغییرات غیر واقعی شاخص خودداری شود .
شاخص متوسط صنعتی داوجونز
امروز ، اخبار مالی بدون ارائه گزارشی در مورد ارزش سه شاخص ۳۰ شرکت صنعتی ، ۲۰ شرکت حمل ونقل و ۱۵ شرکت صنایع رفاهی عمومی داوجونز کامل نمی باشند . شاخص مذکور از سال ۱۸۹۶ محاسبه شده است در ابتدا شاخص داوجونز با منظور نمودن مجموع قیمت ۲۰ سهام محاسبه می گردید (با این فرض که سرمایه گذار یک سهم را از سهام هر شرکت خریداری می نماید ) اما همچنان که بیان شد اکنون آن شاخص شامل ۳۰ سهام است . شاخص داوجونز تنها نرخ تغییرات قیمتی را ارائه می نماید و به دلیل عدم در نظر گرفتن سود تقسیمی در محاسبه شاخص نشان دهنده نرخ بازده نمی باشد (شارپ، ۱۹۹۹) . شاخص های داوجونز به جای ارزش بازار از متوسط قیمت استفاده می نمایند، وزن هر شرکت در شاخص تنها بستگی به قیمت سهام آن شرکت در بازار دارد و تحت تاثیر تعداد سهام شرکت نخواهد بود .
شاخص های S&P
شاخص های S&P ، عمدتا بر مبنای روش وزنی ارزش جاری بازار محاسبه می شود . در بین شاخص های موجود S&P ، شاخص ۵۰۰S&P به عنوان معتبرترین و مشهورترین شاخص مجموعه S&P مطرح می باشد . این شاخص بیانگر قیمت بازار ۵۰۰ شرکت برتر از لحاظ ارزش جاری سهام در بورس نیویورک می باشد . ارزش بازار یک شرکت در این شاخص، همانند سایر شاخص های ارزش بازار از طریق حاصل ضرب قیمت در تعداد سهام شرکت به دست می آید . دوره مبنای شاخص ۱۹۴۱-۱۹۴۳ می باشد و ارزش پایه در دوره مبنا معادل ۱۰ در نظر گرفته شده است . فرمول محاسباتی این شاخص همانند سایر شاخص های ارزش بازار می باشد و به این صورت محاسبه می شود :
معادله ۱۲