Adj R-Squared
۰.۹۷۱۰۱۹
Pred R-Squared
۰.۹۴۸۲۴۸
۴-۲-۴- فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP
آنالیزهای آماری نشان داد که تمامی متغیرها (دما، زمان، غلظت حلال و میزان پودر آب پنیر) به صورت خطی بر میزان FRAP تاثیر معنی دار داشتند و در این بین میزان پودر آب پنیر و زمان به صورت درجه دوم نیز اثر معنی دار داشتند، ولی غلظت حلال و دما به صورت درجه دوم نیز اثر معنی دار نداشتند. اثر متقابل بین پودر آب پنیر و دما و هم چنین بین میزان پودر آب پنیر و غلظت حلال اثر معنی دار نشان داد (p<0.05). اثر متقابل بین سایر متغیرها اثر معنی دار نداشت (مطابق جدول۸ آنالیز واریانس صفحه ۹۵). میزان FRAP در یک غلظت ثابت از پودر آب پنیر با افزایش دما کاهش و با افزایش غلظت حلال، افزایش می یابد (شکل ۴-۲۴ و ۴-۲۵). با افزایش زمان میزان FRAP سیر تدریجی صعودی نشان داد (شکل ۴-۲۶). فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP بیشترین مقدار را برابر µmol/g 203 در زمان استخراج ۳۰ دقیقه، دمای ۵۸ درجه سانتیگراد، غلظت حلال ۴۶ و میزان پودر آب پنیر ۲۰ گرم دارد و کمترین مقدار را برابر µmol/g85 در زمان استخراج ۲۸ دقیقه، دمای ۶۱درجه سانتیگراد، غلظت حلال ۳۷ و میزان پودر آب پنیر ۳۰ گرم دارد.
از اینکه نتایج حاصل از آزمونهای DPPH و FRAP در محدوده مشابهی از متغیرها (دما، زمان، غلظت حلال و پودر آب پنیر) با میزان ترکیبات فنلی کل به دست آمد، جای تعجب نیست، اما در میزان متغیرها در بالاترین مقادیر پاسخها اندکی تفاوت مشاهده گردید.علت این موضوع می تواند به این صورت مطرح گردد که در هر روش ترکیبات فنلی متفاوتی اندازه گیری می شوند و ترکیبات فنلی متفاوت خصوصیات آنتی اکسیدانی متفاوتی را بسته به ساختار شیمیایی و موقعیت جایگزینها نشان می دهند (پوکورنی، ۲۰۰۳).
WP:Whey protein powder Te: Temperature
شکل ۴-۲۴ میزان فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP تفاله انگور تخمیر شده با آسپرژیلوس اریزه به عنوان تابعی از میزان پودر آب پنیر و دمای استخراج
WP:Whey protein powder
شکل ۴-۲۵ میزان فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP تفاله انگور تخمیر شده با آسپرژیلوس اریزه به عنوان تابعی از میزان پودر آب پنیر و غلظت حلال
شکل ۴-۲۶ تاثیرزمان بر میزان فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP تفاله انگور تخمیر شده با آسپرژیلوس اریزه
بر اساس نتایج حاصل، مدل چند جمله ای درجه دو برای تمامی پاسخها از جمله میزان فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP برازش یافت.
FRAP = 161.53-(3.83*WP)+(35.65*SolvC)-(12.17*Temp)+(9.65* SolvC * Temp)+(3*Time)+(2.37 SolvC *WP)+(0.88* Temp*Time)-(2.12*WP*Temp)-[1.91*(WP)2]-[6.79*( Temp)2]-[5.37(Temp)2]-[3.003(Time)2]
R-Squared
۰.۹۸۹۵۲۲
Adj R-Squared
۰.۹۸۵۳۳۱
Pred R-Squared
۰.۹۷۵۹۰۷
۴-۳- نتایج مرحله سوم
۴-۳-۱- بهینه سازی شرایط فرایند استخراج
در این مطالعه شرایط بهینه فرایند برای به دست آوردن عصارهای با حداکثر میزان ترکیبات پلی فنلی، ترکیبات فلاونوئیدی، قدرت مهار کنندگی رادیکال آزاد DPPH و فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP به شرح جدول ذیل میباشد.
جدول ۴-۳- شرایط بهینه فرایند
Desir
FRAP
DPPH
Flav
TP
Ti