۰۰۰/۰
با توجه به جدول (۴-۸) مقدار ضریب همبستگی مشاهده شده در سطح ۰۵/۰ ≤ P معنی دار بوده، فرضیه آماری H0 رد و فرضیه مقابل یا H1 تایید می گردد. بنابراین با ۹۵ درصد اطمینان می توان گفت که، بین بهسازی نیروی انسانی و عنصر رابطه ای سرمایه اجتماعی در سازمان آموزش و پرورش قم رابطه مثبت وجود دارد.
۴-۲-۴) فرضیه فرعی سوم: بین بهسازی نیروی انسانی و عنصر شناختی سرمایه اجتماعی در سازمان آموزش و پرورش قم رابطه مثبت وجود دارد.
برای آزمون این فرضیه از پاسخ های نمونه آماری به تمامی گزاره های بخش بهسازی نیروی انسانی پرسشنامه و گزاره های ۸ تا ۱۳ بخش سرمایه اجتماعی پرسشنامه استفاده گردید. به منظور بررسی این موضوع که آیا بین بهسازی نیروی انسانی و عنصر شناختی سرمایه اجتماعی در سازمان آموزش و پرورش قم رابطه مثبت وجود دارد یا خیر؟، از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن که برای تعیین همبستگی بین دو متغیر کیفی در یک جامعه کاربرد دارد استفاده شده است. فرضیه های آماری در این آزمون به شرح زیر می باشند:
فرضیه H1 به این صورت بیان می شود که میانگین نمره پاسخ های مربوط به بهسازی نیروی انسانی با میانگین نمره پاسخ های مربوط به عنصر شناختی سرمایه اجتماعی دارای همبستگی می باشد، و فرضیه H0 نیز به این صورت که دو میانگین فوق بدون همبستگی هستند، بیان شده است.
جدول(۴-۹) آزمون ضریب همبستگی برای فرضیه فرعی سوم
متغیرها
N
میانگین
انحراف معیار
ضریب همبستگی
P
بهسازی نیروی انسانی
عنصر شناختی سرمایه اجتماعی
۱۶۲
۱۶۲
۳۷۶/۳
۲۱۵/۳
۶۸۱/۰
۶۹۵/۰
۵۹۵/۰
۱
۰۰۰/۰
با توجه به جدول(۴-۹) و ضریب همبستگی مشاهده شده، میانگین نمره پاسخ های مربوط به بهسازی نیروی انسانی و عنصر شناختی سرمایه اجتماعی در سطح ۰۵/۰ ≤ P دارای همبستگی مثبت می باشد؛ پس فرضیه آماری H1 تایید و فرضیه مقابل یا H0 رد می شود. بنابراین با ۹۵ درصد اطمینان می توان گفت که بین بهسازی نیروی انسانی و عنصر شناختی سرمایه اجتماعی در سازمان آموزش و پرورش قم رابطه مثبت وجود دارد.
۴-۳) یافته های جانبی پژوهش
۴-۳-۱) بررسی نظرات پاسخ دهندگان با توجه به جنسیت
از آزمون t مستقل به منظور بررسی معنی دار بودن تفاوت میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان بر اساس جنسیت در خصوص بهسازی نیروی انسانی، سرمایه اجتماعی و عناصر مختلف سرمایه اجتماعی استفاده شده است. از آزمون t مستقل زمانی که دو گروه مستقل از همدیگر وجود داشته باشد استفاده می گردد. توسط نرم افزارSPSS همسانی واریانس ها (از طریق آزمون لوین) بررسی شده است. در آزمون t مستقل فرضیه های آماری به شکل زیر تعریف می شوند:
فرض H0 به این صورت بیان می شود که تفاوت معنی داری بین میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان زن و مرد وجود ندارد و فرض H1 بدین صورت است که بین میانگین نمره نظرات پاسخ دهندگان زن و مرد تفاوت معنی داری وجود دارد.بر طبق یافته های جدول (۴-۱۰) t مستقل مشاهده شده در سطح ۰۵/۰ ≤ P در مورد بهسازی نیروی انسانی، سرمایه اجتماعی و عناصر مختلف آن تفاوت بین دو گروه مرد و زن معنی دار نبوده و بین نظرات پاسخ دهندگان زن و مرد تفاوت وجود ندارد یعنی فرضیه آماری H0 تایید و فرضیه مقابل یا H1 رد می شود.
جدول (۴-۱۰) آزمون t مستقل برای بررسی نظرات پاسخ دهندگان بر حسب جنسیت
عوامل مورد بررسی
درجه آزادی
میانگین نمره نظرات مردان
میانگین نمره نظرات زنان