۲۰- ۱۰
۱۰- ۰
مقادیر Ai
بسیار مرطوب ب
بسیار مرطوب الف
مرطوب
نیمه مرطوب
مدیترانهای
نیمهخشک
خشک
اقلیم
۲-۲- روش تحقیق
۲-۲-۱- مطالعات کتابخانهای و اقدامات اولیه
جمعآوری اطلاعات، گزارشهای مطالعاتی و پژوهشهای قبلی انجام یافته در رابطه با موضوع تحقیق و مطالعه و بررسی آنها:
۱- در این مرحله اقدام به جمعآوری پژوهشهای قبلی گردید و نیز داده های پایه با بهره گرفتن از مطالعات انجام شده توسط سازمانها و ادارات مربوطه تهیه شد. جمعآوری آمار و اطلاعات مختلف حوزه آبخیز از جمله: شدت بارندگی، دمای هوا و ارتفاع از طریق اداره هواشناسی استان اردبیل صورت گرفت.
۲- بررسی موقعیت، وضعیت عمومی، زمینی و اقلیمی منطقه مورد مطالعه.
شناخت منطقه یکی از موارد مهم در مطالعات استحصال رواناب است که قبل از انجام مطالعات، موقعیت جغرافیایی، وضعیتهای عمومی پستی و بلندی، زمینی و نیز اقلیمی مورد بررسی قرار گرفت.
۳- انتخاب و تهیه نقشههای پایه از منطقه تحقیق شامل توپوگرافی، زمین شناسی، کاربری اراضی، خاکشناسی و قابلیت اراضی با توجه به نیاز ضروری انجام طرح.
نقشههای توپوگرافی مورد نیاز طرح، با توجه به وسعت منطقه و دقت مورد نیاز با مقیاس ۵۰۰۰۰ :۱ سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و نقشههای زمین شناسی با مقیاس ۱۰۰۰۰۰ :۱ سازمان زمین شناسی کشور تهیه گردید. به علت عدم وجود سایر نقشههای مورد نظر طرح، اقدام به تهیه آنها از روی عکسهای هوایی و تصاویر ماهوارهای گردید.
۴- تهیه و تامین عکسهای هوایی و تصاویر ماهوارهای منطقه و انجام مطالعات سنجش از دور برای کسب اطلاعات مورد نیاز و تهیه نقشههای ضروری مورد نیاز طرح.
عکسهای هوایی ۲۰۰۰۰ :۱ سال ۱۳۴۷ از طریق سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و نیز تصاویر ماهوارهای لندست TM و ETM+ مربوط به سالهای ۱۹۸۸ و ۲۰۰۲ از طریق سازمان فضایی کشور تهیه شدند.
۲-۲-۲- تهیه نقشههای پارامترهای مؤثر در ایجاد رواناب
۲-۲-۲-۱- خطوط توپوگرافی و تهیه نقشه DEM منطقه
برای بررسی وضعیت توپوگرافی در منطقه از طریق GIS، اقدام به رقومیسازی خطوط توپوگرافی از روی نقشههای توپوگرافی شده و با تهیه نقشهی مدل رقومی ارتفاع، عمدتاً در قالب سه بحث عمده شیب، جهت و ارتفاع بررسیهای لازم صورت میگیرد.
برای تهیه نقشه DEM، ابتدا خطوط تراز منطقه از روی نقشه توپوگرافی۵۰۰۰۰: ۱ وارد کامپیوتر شده و با اندازه پیکسل ۲۰۲۰ متر (قدرت تفکیک زمینی ۲۰ متری) رقومی[۴۳] شده است. در ایران سیستم تصویری [۴۴]UTM یکی از معمولترین روشها بوده و در این تحقیق نیز از این سیستم استفاده شده است (منطقه مورد مطالعه در داخل زون ۳۹ شمالی بود، بنابراین تمامی مطالعات با در نظر گرفتن این زون زمین مرجع شده است). هر خط تراز در حین رقومی کردن، ارزشهای واقعی خود را میگیرند و بدین ترتیب در نقشه نهایی تهیه شده نیز ارزش هر خط تراز بیانگر ارتفاع از سطح دریای آن خط به متر میباشد (عبداللهی، ۱۳۸۱).
در این تحقیق نقشه DEM، خطوط تراز رقومی شده باید از طریق یک نرمافزار GIS مناسب درونیابی[۴۵] شود. برای تهیه نقشه DEM در نرمافزار ArcGIS 9.3 از طریق گزینه Topo to raster (3D) تهیه گردید.
۲-۲-۲-۲- نقشه ارتفاع از سطح دریا
عامل ارتفاع از سطح دریا در حوزه آبخیز سمبورچای از آن جهت حائز اهمیت است که تاثیر ارتفاع در ایجاد رواناب به صورت غیر مستقیم و از طریق تبدیل نوع بارش از بارندگی به برف عمل می کند، چرا که از ارتفاع معینی به بالا، اغلب بارش به صورت برف میباشد و همانطوریکه میدانیم برف از طریق ذوب و نفوذ تدریجی، به طور متفاوتی نسبت به باران در ایجاد رواناب عمل می کند. برای تهیه نقشه طبقات ارتفاعی از نقشه DEM استفاده شد. به منظور کلاسهبندی نقشه ارتفاع به طبقات مختلف، منحنی تجمعی ارتفاع برای نقشه DEM تهیه شد.
۲-۲-۲-۳- نقشه شیب
مهمترین عوامل توپوگرافی موثر در ایجاد رواناب منطقه شامل شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا میباشد. در صورت یکسان بودن سایر شرایط، هر چه مقدار شیب افزایش یابد رواناب ایجاد شده بیشتر خواهد بود که دلیل آن کاهش پایداری خاک خواهد بود. بسیاری از پارامترهای اقلیمی مانند بارش و دما با ارتفاع تغییر می کند. ارتفاع بر روی نوع و ویژگیهای نزولات تاثیر دارد. هرگاه ارتفاع از حد معینی تجاوز کند بارندگی به صورت برف نازل می شود. همچنین با افزایش ارتفاع، مقدار شیب دامنهها بیشتر می شود و رخساره های بیرونزده و توده سنگی بیشتر مشاهده شده و سنگها ناتراواتر میشوند (سراجزاده، ۱۳۷۵). اختلاف ارتفاع بین نقاط مختلف در یک حوزه آبریز، ناهمواریهای اراضی آن حوزه را نشان میدهد. نسبت اختلاف ارتفاع دو نقطه به فاصله آنها تحت عنوان شاخص شیب معرفی میگردد برای شناخت ناهمواری اراضی و شیب از معیارهای متفاوتی استفاده میشود. شیب حوزههای آبخیز اثر بسیار زیادی در واکنش هیدرولوژیک حوزهها دارد. سرعت جریانهای سطحی به طور مستقیم به شیب بستگی دارد. افزایش سرعت آب نیروی جنبشی آب و در نتیجه قدرت تخریبی و حمل آن را افزایش میدهد همچنین میزان نفوذ آب در خاک با افزایش شیب کاهش مییابد و نهایتاً حجم سیلاب و جریانهای سطحی مستقیماً به شیب حوزه بستگی دارد.
جهت برآورد و تعیین میزان شیب حوزههای آبریز روشها و روابط متعددی ارائه گردیده که برخی از آنها عبارتند از روش شبکهبندی، روش هورتون، رابطه جاستین، روش شمارش خطوط تراز و …. در مطالعه حاضر با بهره گرفتن از GIS نقشه کلاسهای شیب در مقیاس ۵۰۰۰۰ :۱ و مشتمل بر ۵ کلاس سطح حوزه آبخیز تهیه گردیده. برای تهیه نقشه شیب حوزه آبخیز، از نقشه DEM در محیط نرمافزار ArcGIS با بهره گرفتن از گزینهSpatial Analyst استفاده گردید. در این نرمافزار نقشه شیب را میتوان به دو صورت درجه و درصد شیب تهیه کرد و قابلیت آن در این زمینه بسیار بالا بوده و از دقت زیادی برخوردار است (البته دقت نقشه تهیه شده به پارامترهای دیگری از قبیل قدرت تفکیک زمینی و دقت رقومیسازی نیز بستگی دارد). برای منطقه مورد مطالعه با توجه به نوع وهدف کار، مساحت زیرحوزهها، نقشه شیب به درصد تهیه شد.
برای محاسبه متوسط شیب زیرحوزه ها، نقشه پلیگونی زیرحوزهها را با نقشه رستری شیب حوزه آبخیز سمبورچای در محیط نرمافزار ArcGIS با بهره گرفتن از نوار ابزار Spatial Analyst و سپس ابزار Zonal Statistics قطع داده شد و متوسط شیب برای هر زیر حوزه به دست آمد.
۲-۲-۲-۴- نقشه جهت شیب
جهت شیب جهتی است که اگر از بالای شیب به پائین نگاه کنیم سطح شیب به آن جهت متوجه است و در واقع جهتی است که از آن میتوان خط عمود فرضی به خطوط تراز سطح شیب رسم کرد. مهمترین اثر جهت شیب در میزان دریافت نور خورشید و اثرات ناشی از آن جمله پیدایش اقالیم محلی یا موضعی است. در نیمکره شمالی زمین جهات رو به جنوب و غرب از جهات رو به شمال و شرق برای مدت طولانیتری در معرض تابش نور خورشید قرار میگیرند و به همین دلیل نیز گرمترند. اثر تابش بیشتر و گرمای زیادتر جهت رو به جنوب و شرق موجب افزایش تبخیر و تعرق سالیانه و در نتیجه کاهش رطوبت خاک میشود و به همین علت نیز در جهات رو به جنوب و شرق وضعیت پوشش گیاهی ار نظر تراکم و نوع گیاهان نسبت به سایر جهات تفاوت دارد و اغلب از تراکم کمتری برخوردار است و نتیجتاً فرسایش خاک و تولید رواناب در این جهات بیشتر است (مهدوی، ۱۳۷۸).
اثر مهم دیگر شیب در ذوب شدن برف است. در جهات رو به جنوب و شرق به دلیل گرمای بیشتر، سرعت ذوب برف شدیدتر است. در این مناطق برف کمتری بر روی زمین میماند و ذوب آن به تدریج در زمستان و اوایل بهار انجام میگیرد. به همین دلیل جریان زمستانی رودخانهها در این مناطق بیشتر و جریانهای آن یکنواختتر است. در حالی که در حوزه های آبخیز با جهات رو به شمال و غرب دوام برف در زمستان بیشتر است و عمق و تراکم آن نیز بالاتر است (مهدوی، ۱۳۷۸).
برای تهیه نقشه جهات جغرافیایی نیز از ویژگیهای خطوط منحنی میزان و خطوط رودخانهها، نهرها و آبراههها و خطوط یالها و نحوه ارتباط یال و قله بر روی نقشه توپوگرافی استفاده میشود. تعیین جهت جغرافیایی بدین صورت میباشد که جهت هر یک از دامنهها ( یعنی حد پایین یال و دره ) را نسبت به شمال جغرافیایی مشخص مینمایند. همانطور که میدانیم مقدار آزیموت از صفر تا ۳۶۰ درجه تغییر می کند و برای مناطق مسطح، آزیموتی تعریف نمی شود که به همین خاطر در نقشه جهت تهیه شده، ارزش سلولهای مناطق مسطح به طور خاص (مثلا ۱- و یا ؟) نشان داده می شود. در نقشه جهت تهیه شده، ارزش هر پیکسل بیانگر آزیموت آن میباشد.
برای کلاسهبندی نقشه جهت میتوان به صورت زیر عمل کرد (درویشصفت، ۱۳۷۹)، به طوری که:
۱= شمال، آزیموت بین صفر تا ۵/۲۲ و نیز ۵/۳۳۷ تا ۳۶۰ درجه.
۲= شمالشرق، آزیموت بین ۵/۲۲ تا ۵/۶۷ درجه.
۳= شرق، آزیموت بین ۵/۶۷ تا ۵/۱۱۲ درجه.
۴= جنوبشرق، آزیموت بین ۵/۱۱۲ تا ۵/۱۵۷ درجه.
۵= جنوب، آزیموت بین ۵/۱۵۷ تا ۵/۲۰۲ درجه.
۶= جنوبغرب، آزیموت بین ۵/۲۰۲ تا ۵/۲۴۷ درجه.
۷= غرب، آزیموت بین ۵/۲۴۷ تا ۵/۲۹۲ درجه.
۸= شمالغرب، آزیموت بین ۵/۲۹۲ تا ۵/۳۳۷ درجه.
۹ = اراضی مسطح با ارزش ویژه.
نقشه جهت توضیح داده شده به روش فوق، برای کلاسهبندی نقشه جهت به نه طبقه (با یک طبقه مسطح) میباشد که در صورت لزوم میتوان طبقات فوق را با هم تلفیق کرده و نقشه جهت چهار یا پنج طبقهای (با یک طبقه اضافی مسطح) تهیه کرد. برای تهیه نقشه جهت حوزه نیز از نقشه DEM در نرمافزار ArcGIS با دستور Spatial Analysis و انتخاب گزینه Aspect تهیه شدهاست. در نقشه جهت تهیه گردید.
۲-۲-۲-۵- تهیه و تکمیل نقشه همباران و همدما