۱-۳-۳ غیر سمی بودن
از آنجایی که در اصل تمام واکنشهای فوتوکاتالیک به قسمی به سیستمهای تصفیه زیست محیطی (آب، هوا و غیره) منتج میشوند استفاده از مواد سرطان زا در این سیستمها بیفایده و غیر منطقی است. بزرگترین مشکل در سمی بودن مواد فتوکاتالیست در مورد نیمههادیهای فعال شونده با نور مرئی، سولفید کادمیم است که سرطانزا، محرک و جهشزا (ژنتیک) معرفی گردیده است. اگرچه سولفید کادمیم به علت زمان کوتاه ترکیب الکترون و حفره مناسب به نظر نمیرسد اما به دلیل داشتن انرژی باند ممنوعه مناسب ۵/۲ الکترون ولت توانایی جذب امواجی با طول موج مرئی را داراست. علاوه بر آن این انرژی به قدر کافی بزرگ میباشد تا از خوردگی این فتوکاتالیست جلوگیری کند. اما اکسید تیتانیوم به دلیل زیست سازگاری جایگاه بهتری بهعنوان فتوکاتالیست پیدا کرده است. این اکسید در کاربردهایی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با انسان سرو کار داشته اند بدون گزارش هیچگونه خطر و عوارضی مورد استفاده قرار گرفته است.
۱-۳-۴ قیمت مناسب
قیمت فتوکاتالیست یک فاکتور مهم در تعیین کارایی و کاربردهای آن میباشد. بهعنوان مثال آیا از آن به عنوان پوشش لامپ برای تصفیه مستقیم هوا میتوان استفاده کرد و یا در مقیاس بزرگتر در یک پایگاه تصفیه آب میتوان از آن بهره برد؟
بهترین فتوکاتالیست مورد استفاده در امواج مرئی در حال حاضر اکسید تیتانیوم دوپ شده با یون فلزات است. عملیات دوپ کردن یونها که جهت انتقال پیک جذب تیتانیوم به سمت امواج مرئی انجام میگیرد دومین انقلاب در زمینه فتوکاتالیست بود که توسط دانشمندی که در این زمینه تحقیق میکردند به وجود آمد. دومین انقلاب فتوکاتالیست بدون هزینه نبود. عملیات دوپ کردن یونها باتوجه به نوع و اندازه عملیات مبلغی بالغ بر ۵۰۰۰۰۰ دلار هزینه در برداشت.
۱-۴ هدف از انجام تحقیق
متاسفانه، TiO2با نوار ممنوعه انرژی بالا، در حدودeV 2/3 تنها تحت نور ماوراءبنفش که سهم کوچکی
(در حدود%۸)، را از انرژی خورشیدی دارد، فعال می شود. بنابراین تولید فتوکاتالیستی موثر از تیتانیا با فعالیت فتوکاتالیستی وسیعتر تا محدوده نور مرئی بسیار مورد توجه میباشد. بسیاری از فعالیتهای تحقیقاتی انجام شده، تلاش بر افزودن دوپنتها در شبکه تیتانیا بوده است. هدف از پژوهش حاضر تولید چنین فتوکاتالیستی است تا بدین ترتیب بتوان از انرژی خورشیدی ارزان و در دسترس بهمنظور از بین بردن آلایندههای زیست محیطی بهره برد.
پایان نامه حاضر شامل پنج فصل میباشد و با عنوانهای ذیل ارائه شده است. پس از مقدمهای کوتاه در مورد فتوکاتالیست، به ویژه فتوکاتالیست ناحیه مرئی و هدف از انجام پروژه، در فصل دوم به صورت جامعتر به مبانی نظری نیمههادیها، فتوکاتالیستها و منحصراً ویژگیهای تیتانیا بهعنوان یک فتوکاتالیست مناسب و روشهای بهبود خواص فتوکاتالیستی این نیمههادی پرداخته شده است و در ضمن مباحث فوق، تاریخچه پژوهش سایر محققیق ذکر شده است. در فصل سوم با مواد، تجهیزات و روش بهکار رفته در این تحقیق آشنا شده و دلایل انجام این پروژه نیز ارائه شده است. در ادامه، در فصل چهارم داده های حاصل از آزمونها ارائه شده و نتایج
بهدست آمده مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است. در این فصل سعی شده است که تاثیر کاتیونهای Sn4+
و Ce3+/4+ بر خواص ساختاری، فتوکاتالیستی، نوری، خواص سطحی بحث و بررسی شود. در نهایت در فصل پنجم جمعبندی کلی نتایج و پیشنهادها ارائه شده است.
فصل دوم
مروری بر منابع مطالعاتی
و
مبانی نظری
۲-۱ ویژگیهای نیمهرساناها
نیمهرساناها گروهی از مواد هستند که رسانایی الکتریکی آنها بین فلزات و عایقها قرار دارد. ویژگی مهم این مواد این است که رسانایی آنها با تغییر دما، تحریک نوری و میزان ناخالصی، به نحو قابل ملاحظهای تغییر
می کند. ساختار الکترونی نیمهرساناها شامل دو نوار انرژی است، نوار بالایی موسوم به نوار هدایت و نوار پایینی موسم به نوار ظرفیت است، شکاف میانی فاقد هرگونه تراز انرژی مجاز برای اشغال الکترونهاست و نوار ممنوعه[۱] نامیده می شود [۴]. مواد نیمهرسانا در صفر کلوین اساساً همان ساختار عایقها را دارند. تفاوت بین نیمهرساناها در اندازه نوار ممنوعه Eg است که در نیمهرساناها خیلی کوچکتر از عایقهاست. شکاف انرژی نسبتاً کوچک در نیمهرساناها امکان تحریک الکترونها را از نوار پایینی (ظرفیت) به نوار بالایی (هدایت) با مقدار کافی از انرژی نوری یا گرمایی فراهم میسازد. مثلاً در دمای معمولی یک نیمهرسانا با شکاف نوار eV1 دارای تعداد قابل توجهی الکترون است که با تحریک گرمایی از طریق شکاف انرژی به نوار هدایت رفتهاند. در حالیکه یک عایق باeV 10=Eg دارای تعداد ناچیزی از اینگونه برانگیختگیها خواهد بود. بنابراین اختلاف مهم بین مواد
نیمهرسانا و عایق این است که الکترونهای موجود برای هدایت جریان را میتوان بهمیزان زیادی به وسیله انرژی گرمایی یا نوری در نیمهرساناها افزایش داد [۵].
۲-۱-۱ حاملهای بار در نیمهرساناها
با تابش نور به یک نیمهرسانا برخی از الکترونهای نوار ظرفیت، انرژی لازم را برای برانگیخته شدن به نوار هدایت بدست میآورند. حاصل، مادهای با تعدادی الکترون در یک نوار هدایت تقریبا خالی و تعدادی حالت اشغال نشده در نوار ظرفیت تقریبا پر است. برای سهولت، از یک حالت خالی در نوار ظرفیت به نوار هدایت به وجود آیند، آنها را زوج الکترون- حفره مینامند. در مطالعه نیمهرساناها، از این الکترونها و حفرهها بهعنوان حاملهای بار یاد می شود [۶].
۲-۱-۲ انواع نیمهرساناها
باتوجه به مکان تراز فرمی و میزان حامل های بار آزاد، این دسته از مواد را میتوان به دو گروه زیر تقسیم کرد:
-
- نیمهرساناهای ذاتی[۲]
-
- نیمهرساناهای غیر ذاتی[۳]
۲-۱-۲-۱ نیمهرساناهای ذاتی
یک بلور نیمهرسانای کامل و فاقد ناخالصی یا نقص بلوری به نام نیمهرسانای ذاتی شناخته می شود. در چنین مادهای هیچگونه حاملی در صفر کلوین وجود ندارد، زیرا نوار ظرفیت از الکترونها پر شده و نوار هدایت خالی است. در دماهای بالاتر با تحریک گرمایی الکترونهای نوار ظرفیت به نوار هدایت، زوج الکترون-حفره تولید
می شود. این حاملها تنها حاملهای موجود در نیمهرساناهای ذاتی هستند [۶].
۲-۱-۲-۲ نیمهرساناهای غیر ذاتی
علاوه بر حاملهای ذاتی تولید شده به کمک حرارت میتوان با وارد کردن ناخالصی به شبکه بلور، حاملهای اضافی در نیمهرساناها به وجود آورد. این فرایند موسوم به آلایش[۴]، متداولترین روش برای تغییر رسانایی در نیمهرساناها است. با عمل آلایش میتوان ساختار بلور را طوری تغییر داد که دارای تعداد زیادی الکترون و حفره شوند. بنابراین در اثر آلایش، دو نوع نیمهرسانا به وجود می آید: نیمهرسانای نوع n و نیمهرسانای نوعp ، در نیمه رسانای نوعn ، غلظت حاملهای الکترونی بیشتر از حفره هاست (nn np).
در شکاف انرژی این نیمهرسانا، یک تراز مجاز اضافی ایجاد شده است که درست در زیر نوار هدایت قرار
میگیرند و تراز دهنده[۵] با انرژی Ed نامیده می شود. همانطور که در شکل ۲-۱ سمت چپ نشان داده شده است، تراز فرمی در این نیمهرساناها بین تراز دهنده و نوار هدایت قرار دارد.
در نیمهرسانای نوع p، غلظت حاملهای حفره بیشتر از الکترون هاست (nn np). تراز مجاز اضافی در بالای نوار ظرفیت تشکیل می شود و در نوار ممنوعه انرژی به صورت یک تراز پذیرنده[۶] با انرژی مشخص Ea قرار
میگیرد. تراز فرمی در وسط تراز پذیرنده الکترون و نوار ظرفیت قرار دارد. ترازهای انرژی نیمهرسانای مورد نظر در این پروژه، تیتانیا، مطابق شکل سمت چپ میباشد که یک نیمهرسانای نوعn است [۶].
شکل ۲-۱: نیمه رسانای نوعn و نیمه رسانای نوع p [6].
۲-۲ خواص یک فتوکاتالیست مناسب
علاوه بر شکاف انرژی، یک فتوکاتالیست خوب باید خواص زیر را داشته باشد:
-
- از نظر نوری فعال باشد.
-
- قابل استفاده در ناحیه نور مرئی و نزدیک به نور UV باشد.
-
- پایدار نوری باشد.
-
- غیر سمی باشد.
-
- گران نباشد.
-
- از نظر بیولوژیکی و شیمیایی خنثی باشد [۱۱-۷].
از بین نیمهرساناهای مختلف، به دلیل خواص ذاتی[۷]TiO2 به عنوان بهترین فتوکاتالیست مورد توجه قرار گرفته است.