منبع: یافتههای تحقیق
فصل سوم
روش تحقیق
مقدمه
همانطور که قبلاً بیان شد، این پژوهش به دنبال این است که رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک را مورد بررسی قرار دهد.
در هر تحقیق و بررسی لازم است که روش تحقیق و همچنین جامعه آماری به طور واضح و آشکار تعیین و تعریف گردد؛ زیرا هر مطالعه ای روش تحقیق ویژهی خود را میطلبد. لذا محقق باید با توجه به ماهیت و محتوای موضوع مورد بررسی، از قبل روش تحقیق و همچنین جامعه آماری مورد مطالعه خود را مشخص و تعیین نماید تا اینکه اولاً در همان ابتدا با شناخت و درک دقیق، روش تحقیق مناسبی را انتخاب کند تا بدین ترتیب تحقیق به نحوی شایسته و مطلوب صورت گیرد و همچنین با اتخاذ روش تحقیق مناسب به نتایج ارزنده و مفیدی دست یابد. از این رو، در این قسمت به منظور روش شناسی تحقیق، به بررسی مفاهیمی در رابطه با داده های ترکیبی پرداخته می شود. سپس در ادامه ضمن بیان روش تحقیق، جامعه و نمونه آماری، روش جمعآوری اطلاعات و سرانجام آزمونهای آماری مرسوم در مدل داده های ترکیبی جهت تحلیل و پردازش اطلاعات بررسی و تبیین می شود.
۳-۱٫ روش تحقیق
هدف این پژوهش بررسی رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک است. بنابراین، از لحاظ هدف، از نوع پژوهشهای کاربردی مبتنی بر تحقیقات میدانی است؛ زیرا با هدف برخورداری از نتایج یافته ها برای حل مسائل موجود در سازمانها صورت گرفته است. به عبارتی، بر مبنای اطلاعات جمعآوری شده از بورس اوراق بهادار تهران صحت و سقم فرضیات تحقیق، آزمون و نتایج حاصله به کل جامعه موردنظر تعمیم داده شده و مورد استفادهی مدیران، تحلیلگران، سرمایه گذاران، قانونگذاران، حسابرسان و پژوهشگران قرار خواهد گرفت. از لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی میباشد؛ زیرا از یک طرف وضع موجود را بررسی می کند و از طرف دیگر، رابطه بین متغیرهای مختلف را با بهره گرفتن از تحلیل رگرسیون تعیین می کند. در این پژوهش، از مدل رگرسیون چند متغیره برای بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شده است. روش آماری موردنظر جهت برآورد متغیرهای تحقیق، روش داده های ترکیبی میباشد.
۳-۲٫ قلمرو پژوهش
در بحث قلمرو پژوهش سه نوع قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی پژوهش مطرح می شود.
قلمرو موضوعی پژوهش: در پژوهش حاضر به رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری پرداخته می شود.
قلمرو زمانی پژوهش: پژوهش حاضر شامل اطلاعات مالی صندوق ها طی دوره ۳ ساله از ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ است.
قلمرو مکانی پژوهش: جهت تأیید یا رد فرضیه های پژوهش، کلیه صندوق های سرمایه گذاری موجود در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان قلمرو مکانی پژوهش در نظر گرفته شد و جهت آزمون فرضیه، نمونه ای از این صندوق ها انتخاب شد که دو شرط زیر را دارا باشند:
- تا قبل از شروع سال ۱۳۹۰ تأسیس شده باشند.
- از ابتدای سال ۱۳۹۰ تا پایان سال ۱۳۹۲ در بورس حضور فعال داشته باشند و طی این سالها اطلاعات مورد نیاز برای انجام این تحقیق را به طور کامل ارائه کرده باشد.
از آنجایی که تا انتهای سال ۱۳۸۹, ۳۹ صندوق سرمایه گذاری فعال در ایران وجود داشت که از این تعداد، ۴ صندوق با درآمد ثابت و ۳۳ صندوق در زمینه سهام فعالیت می کنند(گزارشهای سازمان بورس و اوراق بهادار,۱۳۸۹). از این ۳۹ صندوق، ۲۰ صندوق به عنوان نمونه تحقیق مورد استفاده قرار گرفت و ۱۹ صندوق دیگر به دلیل انحلال و یا عدم دسترسی به داده های موردنظر، مورد استفاده قرار نگرفت (به پیوست ۱۳ مراجعه شود).
۳-۳٫ جمعآوری، سازماندهی و توصیف داده ها
به منظور برآورد رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوقهای سرمایه گذاری از داده های ماهانه صندوقهای سرمایه گذاری مشترک بورس اوراق بهادار ایران از ابتدای سال ۱۳۹۰ تا پایان سال ۱۳۹۲ استفاده میگردد. صندوقها شامل ۲۰ صندوق سرمایه گذاری مشترک میباشند که مورد پژوهش قرار گرفتهاند.
اطلاعات و داده های مورد نیاز به منظور آزمون فرضیه ها به شرح زیر استخراج گردید. اطلاعات مربوط به بازدههای ماهانه، اندازه صندوق، ارزش دفتری و ارزش بازار، از سایت صندوقهای سرمایه گذاری مربوطه استخراج گردید. اطلاعات مورد نیاز بازده بازار از سازمان بورس اوراق بهادار استخراج شد. سایر اطلاعات و داده های مورد نیاز از سایت بانک مرکزی ایران استخراج شد. به منظور آزمون فرضیه ها از نرم افزار EXCEL و نرمافزار اقتصادسنجی۶ Eview استفاده شده است.
صندوقهای سرمایه گذاری انتخاب شده به منظور آزمون فرضیه ها در دوره زمانی ابتدای سال ۱۳۹۰ تا پایان ۱۳۹۲، در جدول شماره ۳-۱ نمایش داده شده اند.
همانطور که مشاهده میگردد صندوقها در سه گروه صندوقهای سرمایه گذاری در سهام در مقیاس کوچک، سرمایه گذاری در سهام در مقیاس بزرگ و صندوقهای سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت طبقه بندی شده اند.
جدول(۳-۱). صندوق های سرمایه گذاری مشترک تاسیس شده تا پایان سال ۱۳۸۹
ردیف
نام صندوق سرمایه گذاری
تاریخ آغاز فعالیت
نوع صندوق
۱
پویا
۰۵/۰۱/۱۳۸۷
سرمایه گذاری در سهام در مقیاس کوچک
۲
حافظ
۰۵/۰۱/۱۳۸۷
سرمایه گذاری سهامی در مقیاس کوچک
۳
خبرگان